Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/37644
Назва: Проблема проциклічності у сфері глобальних фінансових та монетарних процесів
Автори: Козюк, Віктор Валерійович
Ключові слова: Трансформація глобальної фінансової системи окреслила нову грань нестабільності у сфері глобальних монетарних процесів, яка пов’язана не так із внутрішнім змістом розмитих контурів валютного устрою, як із появою нових рис у сфері фінансів: децентралізації, посилення значення ринкових інституцій і, як наслідок, проциклічності. Її актуалізація спонукала до перегляду звичних індикаторів макрофінансової стабільності, а також спектра проблем, які стосуються сучасних центральних банків. Поєднання проциклічності з властивістю відтворювати дисбаланси на системному рівні вже вийшло за рамки національно-центричного аналізу проблеми підтримання стабільності у сфері макроекономіки та фінансових ринків. Таке поєднання виявилося невід’ємним елементом перебігу монетарних процесів глобального рівня.
Ключові слова: проциклічність; глобальні фінансові процеси; глобальні монетарні процеси; внутрішні дисбаланси; зовнішні дисбаланси; проциклічність потоків капіталу.
Дата публікації: 2009
Видавництво: Вісник НБУ. – 2009. – № 4. – С. 34-39.
Бібліографічний опис: Козюк, В. В. Проблема проциклічності у сфері глобальних фінансових та монетарних процесів [Текст] / В. В. Козюк // Вісник НБУ. – 2009. – № 4. – С. 34-39.
Короткий огляд (реферат): Глобальна фінансова система в останній час під впливом макроекономічної нестабільності зазнає суттєвої трансформації та докорінних зрушень. Природа фінансових взаємин у сфері міжнародного капіталу має яскраво виражену проциклічну складову, а коливання системи дедалі більше залежать від ситуації на ринках капіталу. У горнилі світової кризи змінюється формат міжнародних валютно-кредитних відносин, зростає їх роль і вплив на механізми реалізації монетарної політики. За таких умов золотовалютні резерви не можуть бути надійним страхувальним засобом фінансової системи вони не захищають країну від обвалу капіталізації, скорочення інвестицій і обмеження доступу до зовнішніх кредитів, зменшення обсягів ВВП та падіння ліквідності комерційних банків.
Опис: Трансформація глобальної фінансової системи у поєднанні з діючими глобальними монетарними процесами спричинили фундаментальну проблему проциклічності фінансових ринків,потоків капіталу та валютних резервів. З одного боку, експансія останніх збільшує глобальну ліквідність, створюючи можливості для міграції капіталів, а з другого – починає відображати реакцію на приплив капіталу. Спостерігається асиметричність процесів нагромадження резервів, що посилює ефекти проциклічності. В умовах зростання фінансової нестабільності попит на резерви збільшується, але й за поліпшення ситуації він не зменшується, наражаючи глобальну економіку на рух по замкнутому колу: “резерви – ліквідність – потоки капіталу – резерви”, що переобтяжує світову економіку фінансовими “бульбашками”, які прискорюють споживання та дисбаланси. Глобальна фінансова криза виявилась одним із варіантів розірвання цього замкнутого кола, однак без вирішення нагальних питань перегляду системи управління глобальною ліквідністю, започатковується новий фінансовий цикл. Адаптація до умов цього циклу потребуватиме послаблення ролі резервів як індикатора макрофінансової стабільності, підвищення уваги до цінової стабільності і гнучкості валютного курсу, а припливи капіталу мають супроводжуватися дієвішим стримуванням внутрішнього попиту.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/37644
Розташовується у зібраннях:Статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.