Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/49253
Назва: Сучасний розвиток ринку платіжних карток у цифровій економіці
Інші назви: Modern development of the payment card market in the digital economy
Автори: Дзюблюк, Олександр Валерійович
Луців, Богдан Любомирович
Чайковський, Ярослав Іванович
Ключові слова: банк
банківська система
грошово-кредитна політика
кредит
платіжні картки
Національний банк України
цифрова економіка
грошові відносини
безготівкові розрахунки
платіжна інфраструктура
банківський ринок
платіжна система
грошовий обіг
комерційний банк
банківський сектор
Дата публікації: 2022
Видавництво: ТОВ «ФІНТЕХАЛЬЯНС»
Бібліографічний опис: Дзюблюк О. В., Луців Б. Л., Чайковський Я. І. Сучасний розвиток ринку платіжних карток у цифровій економіці. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії і практики. 2022. Том 6. №47. С. 51-64.
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано кількісні та якісні зміни на ринку платіжних інструментів, головне місце в якому належить платіжним карткам банків в умовах, коли цифровізація економіки визначає головні тренди розвитку не лише фінансового сектора, але й усіх аспектів життєдіяльності людини. Обґрунтовано фактори, що зумовлюють стратегічне значення ринку платіжних карток для стимулювання економіки та рівня життя суспільства. Визначено сучасні тенденції розвитку фінансового ринку в Україні, які свідчать, що платіжні картки як ключовий інструмент віддаленого доступу до банківських рахунків є головним рушієм розвитку безготівкових платіжних операцій та просування інституційних засад грошового обігу в бік усе більшого зростання його безготівкової складової, що відображає запит суспільства на здешевлення, прискорення й поліпшення розрахунків. Глобальні процеси щодо побудови економічних відносин на основі цифрової трансформації роблять цей тренд незворотнім. Проаналізовано динаміку основних кількісних параметрів функціонування ринку платіжних карток в Україні за останні п’ять років, що вказують на його активний якісний розвиток і наявність стійких тенденцій до зростання. Водночас, незважаючи на те, що з розвитком інформаційних технологій банками впроваджуються нові сервіси й форми обслуговування за допомогою платіжних карток, у статті відзначено і певні проблеми подальшого розвитку цього ринку, що пов’язано з усе ще існуючими конкурентними перевагами використання готівки, а також окремими інституційними труднощами функціонування банківського сектора.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/49253
ISSN: 2310-8770
Розташовується у зібраннях:Статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.