Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/48425
Назва: Ідея патріархату української греко-католицької церкви в екуменічній програмі Йосифа Сліпого: витоки та перспективи.
Автори: Щербяк, Юрій
Патряк, Олександра
Ключові слова: Українська греко-католицька церква
патріархат
Йосиф Сліпий
екуменізм
концепція
діаспора
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: ЩЕРБЯК, Ю., & ПАТРЯК, О. (2022). ІДЕЯ ПАТРІАРХАТУ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ В ЕКУМЕНІЧНІЙ ПРОГРАМІ ЙОСИФА СЛІПОГО: ВИТОКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ. ГУМАНІТАРНІ СТУДІЇ: ІСТОРІЯ ТА ПЕДАГОГІКА, (2 (4)), 41-59.
Короткий огляд (реферат): У статті розглядаються найбільш важливі проблеми, які стоять перед керівництвом Української греко-католицької церкви в сучасному соціокультурному просторі України. Однією з актуальних тем церковно-релігійного життя в Україні є надання УКГЦ статусу патріаршої церкви, що сприятиме ефективнішому її впливу на національно-культурне та релігійно-духовне життя України. Метою дослідження є аналіз ідеї патріархального статусу Української Греко-Католицької Церкви в богословських поглядах Йосифа Сліпого в контексті церковно-релігійного та громадсько-політичного життя в Україні. Відзначається, що вагомий важливим моментом екуменічної програми Йосифа Сліпого стало включення в неї ідеї спільного патріархату, базованої на проектах XVII століття. Аналізуються тенденції та можливі шляхи вирішення екуменічних проблем, розглядається вплив та значення УГКЦ в духовному житті українців. Встановлено історичні передумови та об’єктивні причини зародження руху за патріарший статус УГКЦ в середовищі української діаспори; всебічно проаналізувати основні форми, етапи та пріоритети діяльності українського патріархального руху. Оцінено вплив діаспорного контексту на формування ідей і цілей руху як у релігійній, так і в суспільній площині та його значення для відродження греко-католицького церковного життя в Україні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/48425
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
103.pdf431.88 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.