Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/3946
Назва: Прямі іноземні інвестиції як інструмент вирішення проблеми бідності у країнах, що розвиваються
Інші назви: Foreign direct investments as an instrument of solving the poverty problem in developing countries
Автори: Адамик, Вікторія
Adamyk, Victoria
Ключові слова: прямі іноземні інвестиції (ПІІ)
країни, що розвиваються
міжнародна політика подолання бідності
економічне зростання
сталий розвиток
заощадження
економічна безпека
економічний суверенітет
“голландська хвороба”
парадигма “гусей, котрі летять”
наздоганяючий розвиток
людський капітал
“комплементи” ПІІ
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Адамик, В. Прямі іноземні інвестиції як інструмент вирішення проблеми бідності у країнах, що розвиваються [Текст] / Вікторія Адамик // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2016. - Вип. 2. - С. 113-123.
Короткий огляд (реферат): Досліджено теоретичні та практичні можливості використання прямих іноземних інвестицій як інструмента міжнародної політики подолання бідності у країнах, що розвиваються. Розглянуто наслідки залучення прямих іноземних інвестицій (ПІІ) для національної економіки, зокрема вплив на платіжний баланс країни-реципієнта, темпи економічного зростання, модернізацію виробничих процесів, інноваційний розвиток тощо. Вказано на можливість актуалізації феномену “голландської хвороби” у зв’язку із зосередженням основних обсягів іноземних інвестицій в одному, переважно сировинному секторі. Проаналізовано взаємозв’язки показників іноземних інвестицій, заощаджень та зростання ВВП. Наголошено на небезпеці надмірної фінансової відкритості країни, яка розвивається, в умовах глобальної нестабільності та припливу ПІІ в необґрунтованих обсягах, що становить загрозу для економічного суверенітету держави. Охарактеризовані основні підходи до визначення оптимальних обсягів ПІІ для приймаючої країни в контексті сприяння її економічному зростанню та сталому розвитку. Описано специфіку поведінки транснаціональних компаній в слаборозвинутих країнах, зокрема вказано на негативні ефекти іноземних інвестицій, що надходять через канали ТНК, на економічний розвиток країни-реципієнта. Запропоновано використання терміна “комплементи ПІІ” для дослідження їх наслідків для національної економіки. На основі адаптації ромба Портера наведено чинники, що заважають країні, яка розвивається, стати конкурентоспроможною на ринку міжнародних інвестицій та забезпечити раціональність їх використання як інструмента зменшення бідності. Окреслено основні орієнтири економічної політики держави у сфері залучення ПІІ.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/3946
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Адамик В..pdf211.86 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.