Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/37643
Назва: Валютна композиція міжнародних трансакцій: конкуренція між доларом та євро з позиції монетарного аналізу глобальних процесів
Автори: Козюк, Віктор Валерійович
Ключові слова: Запровадження євро виступило фундаментальним фактором трансформації усієї структури монетарних взаємин у глобальній економіці. Перехід на єдину європейську валюту у другій за обсягами економіці світу (ЄС) та тенденції до розширення Європейського валютного союзу не може не зачепити більш глибокі пласти глобальних монетарних процесів і, тим більше, не може обмежуватись поверхневими дискусіями відносно коливання курсів провідних трьох валют з яскраво вираженим акцентом щодо долара США та євро. Посткризові події в Азії та геополітичні зміни після 2001 р. загострили ситуацію довкола глобальної фінансової стабільності, а відносна глобальна роль долара США та євро опинилися в епіцентрі монетарного виміру такої стабільності. Це обумовлено низкою базових явищ: конкуренція між провідними валютами за типом монетарного лесеферизму; ринкові засади виконання валютами ролі світових грошей через відповідність певному набору критеріїв, які є предметами теоретичної дискусії; виникнення трансмісійних каналів взаємозалежності у глобальній економіці через сформовану валютну структуру міжнародних трансакцій; домінування монетарного прояву функціонування даних каналів, що обумовлено роллю тієї чи іншої світової валюти як номінального якоря монетарної політики окремої країни та виконання такою валютою ролі валюти прив’язки та інтервенцій. З огляду на відсутність моновалютного світу в умовах глобального обігу долара та євро постає проблема того, як вище перелічені базові явища актуалізуються в контексті конкуренції між грошовими одиницями ЄВС та США.
Ключові слова: мультивалютний світ; валютна структура міжнародних трансакцій; конкуренція між доларом та євро.
Дата публікації: 2007
Видавництво: Фінанси України. – 2007. – Вип. 1. – С. 7-18.
Бібліографічний опис: Козюк, В. В. Валютна композиція міжнародних трансакцій: конкуренція між доларом та євро з позиції монетарного аналізу глобальних процесів [Текст] / В. В. Козюк // Світ фінансів. – 2007. – Вип. 1. – С. 7-18.
Короткий огляд (реферат): На основі аналізу валютної структури міжнародних трансакцій виявлено функціональний поділ впливу долара та євро на обслуговування міжнародних інвестиційних та позичкових операцій. В основі даного явища формуються раціональні очікування відносно відмінностей у монетарній політиці ФРС та ЄЦБ. Домінування долара у глобальних валютних резервах є результатом монетарних взаємин між платіжними позиціями США та Азійських країн.
Опис: Критерії відповідності валюти ролі світової однаково властиві долару та євро. На користь першого грають такі критерії як масштаб економіки, ліквідність ринку, зовнішні ефекти мережі, внаслідок чого він домінує в обслуговуванні обороту на глобальному валютному ринку та в деномінації валютних резервів, тоді як на користь євро - масштаби економіки та ефект диверсифікації. Втім, на основі емпіричного аналізу валютної структури міжнародних трансакцій виявлено неспівпадіння валютної структури глобальних фінансових активів та пасивів. Активи деномінуються в доларах, пасиви - в євро. З цього можна зробити висновок про розподіл функціональних ролей між доларом та євро з точки зору валюти інвестицій та валюти запозичень. Дане явище визначається як структурний фактор, який актуалізується відповідно до сформованих ринкових очікувань відмінностей у характері монетарних політик в геоекономічних центрах. Валюта консервативного центробанку, який здійснює жорсткішу політику, стає валютою формування пасивів; валюта більш активного центробанку стає валютою інвестицій. При цьому, неокласичний аналіз монетарної політики дозволяє стверджувати, що жорсткіша політика призводить і до збалансованішого зростання, тоді як більш акомодативна - до більш значних флуктуацій. А це в сукупності сприяє утвердженню функціонального поділу ролей валют щодо обслуговування інвестиційних та позичкових операцій. Перекіс на користь долара в структурі глобальних валютних резервів, у свою чергу, є наслідком фізичного домінування доларового блоку та негативної ситуації щодо консервації платіжного дефіциту США за рахунок політики запобігання ревальвації азійськими експортерами. Внаслідок цього утворюються несприятливі передумови для розширення ролі євро у глобальній економіці відповідно до дії ефекту диверсифікації та консервується домінування долара, навіть всупереч розбалансованості економіки Сполучених Штатів, яка породжує передумови для девальвації долара і послаблення його ролі в світі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/37643
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Валютна композиція міжнародних трансакцій .PDF1.39 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.