Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/3620
Назва: Забезпечення конкурентоспроможності олієжирового підкомплексу України на інноваційній основі
Інші назви: Providing the oil and fat subcomplex of Ukraine with the competitiveness on the innovative base
Автори: Пилявець, Віктор Миколайович
Pyliavets, Viktor Mykolayovych
Ключові слова: олієжировий підкомплекс
олійні культури
аграрні підприємства
стратегія
кластер
продовольча безпека
кон’юнктурна привабливість
організаційно-економічний механізм
інноваційно-інвестиційна стратегія
Oil and Fat Subcomplex
oilseeds
agrarian enterprises
strategy
cluster
food safety
market appeal
organizational and economic mechanism
innovation-investment strategy
Дата публікації: 2014
Бібліографічний опис: Пилявець, Віктор Миколайович. Забезпечення конкурентоспроможності олієжирового підкомплексу України на інноваційній основі [Текст] : дис. ... канд. екон. наук : 08.00.03 / Віктор Миколайович Пилявець. - Тернопіль : ТНЕУ, 2014. - 257 с.
Короткий огляд (реферат): АНОТАЦІЯ Пилявець В. М. Забезпечення конкурентоспроможності олієжирового підкомплексу України на інноваційній основі. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.03. – економіка та управління національним господарством. – Тернопільський національний економічний університет, Тернопіль, 2014. У дисертаційній роботі наведено теоретичне узагальнення та запропоновано практичне вирішення наукової проблеми забезпечення конкурентоспроможності олієжирового підкомплексу України на основі використання інноваційних підходів. Систематизовано основні підходи до трактування понять «конкуренція», «конкурентоспроможність», «конкурентоспроможність продукції», розглянуто їх значення в системі чинників галузевого розвитку, досліджено особливості взаємодії окремих елементів у системі забезпечення конкурентоспроможності продукції. Проаналізовано стан олієжирового підкомплексу України, досліджено сировинну, виробничу та експортну складові, охарактеризовано організаційно-економічний механізм регулювання, розвитку та розміщення олієжирового підкомплексу за регіонами України. Проведено оцінювання кон’юнктурної привабливості олієжирового підкомплексу як базису забезпечення конкурентоспроможності вітчизняної продукції, розроблена модель інноваційної інфраструктури підкомплексу. Зроблений прогноз експорту соняшникової олії на 2014–2016 рр., за яким показано тенденцію до його суттєвого зростання, виявлено фактори впливу. Запропоновано варіанти системи контролю параметрів продукції олієжирового підкомплексу. Розглянуто особливості формування інноваційних кластерів для підвищення конкурентоспроможності підприємств олієжирового підкомплексу України. Розроблена організаційна модель кластерного типу «ЕКО-СОНЯХ», яка дозволить оптимізувати відтворювальний процес та сприятиме переходу олієжирового підкомплексу до інноваційноорієнтованої моделі розвитку. Обґрунтовано інноваційно-інвестиційну стратегію формування галузевих конкурентних переваг підприємств олієжирового підкомплексу з використанням стратегічного ситуаційного аналізу. Ключові слова: олієжировий підкомплекс, олійні культури, аграрні підприємства, стратегія, кластер, продовольча безпека, кон’юнктурна привабливість, організаційно-економічний механізм, інноваційно-інвестиційна стратегія. ANNOTATION Pyliavets V. M. Providing the Oil and Fat Subcomplex of Ukraine with the competitiveness on the innovative base.– Manuscript. The thesis for a degree of candidate of economic sciences (PhD degree in economics), specialty 08.00.03. – The economics and management of the national economy. –Ternopil National Economic University, Ternopil, 2014. In the dissertation the theoretical generalization and offered practical solution of the scientific problem of providing scientific competitiveness of Ukrainian Oil and Fat Subcomplex through the usage of innovative approaches are presented. We systematized basic approaches to the interpretation of the concept of «competition», «competitiveness»and «competitiveness of the production», their importance in the system of sectorial factors is discussed, peculiarities of some individual elements interaction in the system of competitiveness products providing are investigated, innovative principles of ensuring product’s competitiveness in agriculture are defined. We also analyzed the state of Oil and Fat Subcomplex in Ukraine, researched raw materials, production and export component, characterized the organizational and economic mechanisms of development and deployment of Oil and Fat Subcomplex for according to regions of Ukraine. The evaluation made of market attractiveness of Oil and Fat Subcomplex as the base for providing the competitiveness of domestic products, the model of innovation infrastructure of Oil and Fat Subcomplex was developed. The calculation of sunflower oil export within 2014 –2016 was made; in accordance with it the tendency was shown to its significant growth, we also identified the impact factors. The number of methods for determining the quality parameters of Oil and Fat Subcomplex products were suggested. We looked through some peculiarities of innovation clusters formation to enhance the enterprise’s competitiveness in Oil and Fat Subcomplex An organizational model of cluster type «ECO-Sunflower» was developed, which will let us to optimize the reproductive process and facilitate the transition of Oil and Fat Subcomplex to the innovation oriented model of development. Keywords: Oil and Fat Subcomplex, oilseeds, agrarian enterprises, strategy, cluster, food safety, market appeal, organizational and economic mechanism, innovation-investment strategy.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/3620
Розташовується у зібраннях:Дисертації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
diser_Pilavets_.pdf4.36 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.