Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/35348
Назва: Факторна модель соціального розвитку Білорусі
Інші назви: Factor model of social development of Belarus
Автори: Сімахова, Анастасія
Simakhova, Anastasiia
Ключові слова: модель соціальної економіки
Білорусь
соціальна економіка
індикатори
факторний аналіз
фактори
Дата публікації: 2019
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Сімахова, А. Факторна модель соціального розвитку Білорусі [Текст] / Анастасія Сімахова // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2019. – Вип. 2. – С. 81-90.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Стаття присвячена побудові факторної моделі соціального розвитку Білорусі як країни, що розвивається, із специфічною моделлю соціальної економіки. Білорусь має транзитивну модель соціальної економіки. У результаті проведеного дослідження виділено три узагальнених фактори індикаторів соціального розвитку Білорусі: стан розвитку соціальної економіки, база соціалізації та потенціал населення до самозабезпечення і самореалізації. Мета. Метою статті є побудова факторної моделі соціальних індикаторів розвитку Білорусі. Методи. Для оцінки ключових факторів, що впливають на соціальний розвиток Білорусі було проведено їх аналіз за допомогою системи показників оцінки ефективності моделі соціальної економіки на глобальному та національному рівнях. У статті були використані методи аналізу, синтезу та порівняння даних. Для досягнення завдання щодо факторного моделювання соціальних індикаторів Білорусі було використано пакет Статистика 7.0 із факторним аналізом методом головних компонент. Факторний аналіз соціальних індикаторів розвитку Білорусі дозволив виокремити фактори, які більш суттєво впливають на соціалізацію економіки країни. Метод факторного аналізу використовується для скорочення наявних показників шляхом виділення прихованих загальних факторів, які пояснюють зв’язки між чинниками об’єкту – соціальними індикаторами розвитку країни. Результати. Визначено основні фактори соціального розвитку Білорусі. Встановлено, що два локальних індикатори соціального розвитку Білорусі наразі не впливають на соціалізацію економіки країни, а саме, це рівень народжуваності (кількість новонароджених на одну жінку) та частка території країни із наземними та морськими заповідниками. У статті встановлено, що третьому узагальненому фактору індикаторів соціального розвитку Білорусі слід приділити більшу увагу, оскільки саме він лежить в основі розвитку соціальної економіки. Перспективи. Створення сприятливого середовища для людського розвитку, відкриття власного бізнесу та самозайнятості населення зумовлює формування ефективних підвалин підвищення рівня життя населення в усіх країнах, що розвиваються, у т.ч. Білорусі. Запропоновано методи сприяння самореалізації потенціалу населення щодо самозабезпечення та підвищення рівня життя.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/35348
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2019 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Сімахова А..pdf752.05 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.