Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/32915
Назва: Міжнародна допомога у забезпеченні фінансування сталого розвитку
Інші назви: International aid in financing sustainable development
Автори: Дем'янюк, Ольга
Demianiuk, Olha
Ключові слова: офіційна допомога розвитку
країна-реципієнт
донор офіційної допомоги розвитку
чиста офіційна допомога розвитку
міжнародні фінансові ресурси
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Дем'янюк, О. Міжнародна допомога у забезпеченні фінансування сталого розвитку [Текст] / Ольга Дем'янюк // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 3. – С. 60-69.
Короткий огляд (реферат): Визначено сутність офіційної допомоги розвитку (ОДР) як складової загальної міжнародної допомоги та механізм її надання в контексті міжнародного сприяння сталому розвитку. Узагальнено сучасні світові тенденції надання офіційної допомоги з метою розвитку та визначено її постійно зростаючі обсяги, що підтверджує дотримання країнами-донорами своїх міжнародних зобов›язань щодо надання пільгових фінансових і технічних ресурсів для підтримки зусиль країн у сфері розвитку. Проаналізовано динаміку обсягів офіційної допомоги розвитку, її розподіл за джерелами фінансування, регіонами, типами реципієнтів та секторами. З’ясовано, що найбільші потоки ОДР надходять до країн Африки та Азії, а найменші – до Європи та більшою мірою спрямовуються в сектор освіти і охорони здоров’я, соціальної інфраструктури та економічного розвитку. Наголошено на відсутності в Україні як одній з найбільших країн-реципієнтів ОДР в Європі цілісного механізму аналізу отримання, розпорядження та контролю за отриманою офіційною допомогою розвитку як інструментом міжнародної допомоги. Виокремлено основні проблеми залучення міжнародної допомоги в Україні та запропоновано заходи щодо їх вирішення. Для підвищення ефективності використання ресурсів, наданих міжнародними донорами у формі міжнародної допомоги на реалізацію програм у сфері розвитку України, доцільно розробити державну стратегію використання міжнародної допомоги та систему контролю за виконанням міжнародних проектів; виробити дієвий механізм аналізу отримання, розпорядження та контролю за отриманою міжнародною допомогою; підвищити кадровий потенціал у сфері розробки, супроводу та обслуговування міжнародних проектів відповідно до вимог донорів міжнародної допомоги; запровадити єдиний орган-координатор діяльності, пов’язаної з залученням міжнародної допомоги. Зазначені заходи підвищать ефективність використання ресурсів, що надаються міжнародними донорами у формі міжнародної допомоги на реалізацію програм у сфері розвитку, та дозволять активізувати зусилля у досягненні Україною цілей сталого розвитку.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/32915
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дем'янюк.pdf364.58 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.