Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/31305
Назва: Теоретико-методологічні підходи до визначення сутності грошей як економічної категорії
Інші назви: Theoretical and methodological approaches to the issue of money as an economic concept
Автори: Дзюблюк, Олександр
Dziubliuk, Oleksandr
Ключові слова: гроші
загальний еквівалент
товарний обмін
вартість
господарська діяльність
відтворення
суспільне явище
матеріальна субстанція
економічні відносини
цивілізація
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Дзюблюк, О. Теоретико-методологічні підходи до визначення сутності грошей як економічної категорії [Текст] / Олександр Дзюблюк // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 2. – C. 21-35.
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано необхідність глибокого дослідження сутності грошей як категорії економічної науки, що має слугувати формуванню адекватного уявлення про складну побудову всієї системи господарських відносин та реалізації адекватних заходів політики державного впливу на ринкову економіку через інститути кредитної системи. Критично аналізуються ті теоретико-методологічні підходи до розкриття суті грошей, при яких здійснюються спроби підміни їх розуміння власне як економічної категорії або зовнішніми формами прояву, або функціональним призначенням. З критичних позицій розглянуто конкуренцію таких підходів до розуміння суті грошей, які формулюють їх визначення в залежності від матеріальної субстанції, вказуючи на товарну чи нетоварну природу грошей. Наголошено, що гроші зумовлюють саму можливість економічного життя суспільства та виступають основою постійної, неперервної господарської діяльності людини. У зв’язку із цим визначено ознаки, згідно з якими гроші слід розглядати як суспільне явище, що виражає інституційну стійкість економічного життя та забезпечує суспільні зв’язки у процесі розширеного відтворення, роблячи його неперервним. Обґрунтовано, що сутність грошей найбільш доцільно виражати за допомогою поняття “загальний еквівалент”, тобто вимірник вартості усіх інших товарів і послуг, що відображає відношення усіх товарів до грошей як універсального виразника їхньої вартості, що робить товари придатними для обміну. Наголошено, що у цьому розумінні гроші можна сприймати як специфічне економічне благо, що здатне безумовно і вільно прийматися для оплати всіх товарів і послуг та вимірювати їхню вартість, будучи однаково потрібним для всіх еквівалентом. Такий теоретико- методологічний підхід передбачає, що для визначення сутності грошей необхідно вказати якийсь певний їх атрибут, що дозволяє грошам виконувати усі їхні функції. Визначено обставини, за яких сутність сучасних грошей відображає процес перетворення грошей із власне продукту товарного обміну на цілком самостійне економічне явище, здатне виявляти активний вплив як на виробництво товарів, так і на їх обмін, що вказує на роль грошей як рушія людської цивілізації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/31305
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дзюблюк.pdf256.67 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.