Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/31304
Назва: Менеджмент у системі корпоративного управління
Інші назви: Management in the corporate governance system
Автори: Шкільняк, Михайло
Shkilniak, Mykhailo
Ключові слова: менеджмент
корпоративне управління
власність
акції
учасники
акціонери
наглядова рада
виконавчі органи
повноваження
структура
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Шкільняк, М. Менеджмент у системі корпоративного управління [Текст] / Михайло Шкільняк // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 2. – С. 7-20.
Короткий огляд (реферат): Відзначено, що становлення в Україні ринкових відносин та врахування ролі та значення акціонерних товариств у розвитку економіки держави і добробуту громадян зумовили необхідність визнання корпоративної форми управління, виникнення якої пов’язано зміною структури власності та переходом на ринкові умови господарювання. Досліджено, що корпоративна форма організації бізнесу в Україні є новим та складним явищем. Корпорації (акціонерні товариства) є найбільш розповсюдженою і значимою формою організації підприємництва в сучасних умовах. Доведено, що особливою відмінністю корпорації є те, що її власність належить акціонерам, які придбали акції, що вимагають зовсім іншого способу управління та організації контролю. Розкрито сутність, значення і принципи побудови систем корпоративного управління. Аргументовано, що коли право власності та право управління розмежовані, виникає необхідність у збалансуванні інтересів між власниками (акціонерами) та менеджментом. Акцентовано, що корпоративне управління, – це важливий фактор у діяльності та розвитку компанії, яке полягає насамперед у забезпеченні власників можливістю організації та здійснення ефективного контролю за діяльністю менеджменту. Наголошено, що загалом сутність корпоративного управління полягає у пошуку балансу інтересів учасників корпоративного управління: акціонерів, менеджерів, наглядової ради та інших окремих груп та осіб (постачальників, споживачів, кредиторів, органів влади тощо). Зумовлено роль та місце менеджменту в системі корпоративного управління, його інтереси і повноваження. Зазначено, що до обов’язків виконавчих органів, тобто менеджменту, входить вирішення поточних завдань, пов’язаних з діяльністю корпорації та забезпечення організації виконання рішень, прийнятих на загальних зборах акціонерів та засіданнях наглядової ради та виконує такі функції, як планування, організація, мотивація, координація і контроль. Обґрунтовано, що менеджмент і корпоративне управління – різні поняття. Основною відмінністю є те, що корпоративне управління ширше, а менеджмент є його складовою частиною. Ефективність корпоративного управління залежить від організації роботи менеджменту.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/31304
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Шкільняк.pdf274.79 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.