Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/30569
Назва: Ідентифікація дискретних моделей систем з розподіленими параметрами на основі аналізу інтервальних даних
Автори: Дивак, Микола Петрович
Порплиця, Наталія Петрівна
Дивак, Тарас Миколайович
Ключові слова: дискретні моделі
інтервальний аналіз даних
структурна ідентифікація
параметрична ідентифікація
об'єкти з розподіленими параметрами
алгоритм бджолиної колонії
методи випадкового пошуку
конус Растригіна
Дата публікації: 2018
Видавництво: Тернопіль : ВПЦ «Економічна думка ТНЕУ»
Бібліографічний опис: Дивак, М. П. Ідентифікація дискретних моделей систем з розподіленими параметрами на основі аналізу інтервальних даних [Текст] : монографія / М. П. Дивак, Н. П. Порплиця, Т. М. Дивак. – Тернопіль : Економічна думка ТНЕУ, 2018. – 220 с.
Короткий огляд (реферат): У монографії розглянуто задачі моделювання систем та процесів з розподіленими параметрами, характеристики яких представлено у вигляді числових інтервалів – інтервальних даних. В теорії систем, такі системи є найскладнішими для дослідження, оскільки, крім моделювання часових змін, необхідно одночасно моделювати просторовий розподіл їх характеристик. Математичні моделі зазначених систем представлено у вигляді інтервальних дискретних моделей, які є дискретними аналогами диференціальних рівнянь у частинних похідних. Авторами монографії систематизовано результати, які було отримано протягом останніх десяти років при створенні ряду високоефективних, з обчислювальної точки зору, методів структурної та параметричної ідентифікації дискретних динамічних моделей і моделей систем з розподіленими параметрами на основі аналізу інтервальних даних. Розглянуті методи проілюстровано прикладами та розв’язуванням ряду прикладних задач: екології, медицини та для управління технологічними процесами. Монографія буде корисною для науковців, здобувачів наукових ступенів та для практиків, які займаються задачами математичного моделювання систем в умовах невизначеності та неповноти даних.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/30569
ISSN: 978-966-654-483-7
Розташовується у зібраннях:Монографії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dyvak_Porplytsya_2018.pdfмонографія дивак порплиця 20182.38 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.