Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/29181
Назва: Методичні засади організації контролю у підприємствах з видобування природних ресурсів
Інші назви: Methodological principles for organization of monitoring in enterprises of natural recourse extraction
Автори: Порохнавець, Яна
Porokhnavets, Yana
Ключові слова: видобування
переробка
природні ресурси
контрольні дії
внутрішньогосподарський контроль
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Порохнавець, Я. Методичні засади організації контролю у підприємствах з видобування природних ресурсів [Текст] / Яна Порохнавець // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 1. – С. 125-135.
Короткий огляд (реферат): Метою дослідження є теоретичне обґрунтування методики та організації внутрішньогосподарського контролю у галузях з видобування та переробки корисних копалин. В процесі дослідження визначено основні завдання внутрішнього контролю та контрольні дії за етапами природокористування: на передрозвідувальній стадії, в період проведення пошуково-розвідувальних робіт та розробки родовищ, на етапі видобування і переробки природних ресурсів, при завершенні проекту і закритті родовищ. Зазначено, що для глибшого розуміння внутрішньої структури, завдань щодо сфер і напрямів організації такого контролю використано метод “дерева цілей”, за яким визначено такі напрями організації контролю: оцінка інформаційного забезпечення та організація контролю; виявлення, усунення та попередження порушень та фактів неефективної діяльності; мобілізація на підставі контрольних дій внутрішніх резервів; контроль дотримання соціальних і природоохоронних вимог. Подано характеристику контрольних дій за окремими етапами реалізації проекту з видобування та використання природних ресурсів, визначені основні виконавці при здійсненні такого контролю. Особливу увагу приділено оцінці економічної ефективності проекту і контролю дотримання встановлених норм соціальної та екологічної безпеки у місцях видобування корисних копалин. Розроблено орієнтовний перелік контрольних показників на підготовчому етапі, в процесі видобування природної сировини, на стадії її переробки та виробництва готової продукції, а також при завершенні (закритті) проекту і приведенні місць видобування до природного стану. Визначено джерела отримання інформації для контролю діяльності за означеними показниками. У межах провадження внутрішньогосподарського контролю значне місце поряд з організацією виробничо-господарського контролю у видобувних підприємствах відводиться перевірці дотримання соціальних норм та екологічної безпеки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/29181
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Порохнавець.pdf231.26 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.