Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/29176
Назва: Концептуальна модель предметної області дослідження альтерглобалізації
Інші назви: A conceptual model of the subject area of alter-globalization
Автори: Зварич, Роман
Zvarych, Roman
Ключові слова: альтерглобальні імперативи
дифузія впливу
економічна криза
кризовий фон
тектонічний зсув
технологічний колапс
“чорні лебеді”
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Зварич, Р. Концептуальна модель предметної області дослідження альтерглобалізації [Текст] / Роман Зварич // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 1. – С. 73-84.
Короткий огляд (реферат): Розглянуто елементи концептуальної моделі предметної сфери дослідження альтерглобалізації та оцінено імплементацію альтернативної глобальної програми перетворень. Визначено актуальність альтерглобальної моделі розвитку, яка передбачає втілення нових принципів функціонування світової системи та ґрунтується на засадах соціального партнерства, соціального захисту та диверсифікації. Досліджено передумови і наслідки альтерглобального руху та виокремлено критичні імперативи розвитку глобалізації. Виокремлено низку імперативів структурних зрушень, що зумовлюють альтерглобальну модель розвитку світової економіки, сила впливу яких буде посилюватись в часі, а саме: глобальне розширення прав та свобод, дифузію глобального впливу, демографічні зміни та нестачу продовольства і ресурсів. Проаналізовано етимологію тектонічних зсувів розвитку світової економіки та визначено її точки біфуркації, що вимагають зміну глобальної моделі розвитку на альтерглобальну. Встановлено, що такими основними зсувами на сьогодні є доступність технологій, старіння населення, урбанізація, глобальне зростання середнього класу та зсув економічної потужності на схід. Розглянуто теорію “чорних лебедів”, виявлено головну причину появи та непередбачуваності подій. Екстрапоновано теорію “чорних лебедів” і виявлено низку потенційних подій, що можуть суттєво загрожувати поточному глобальному економічному порядку та які можна запобігти чи згладити в процесі імплементації альтерглобальної концепції розвитку світу. Встановлено, що потенційними “чорними лебедями” поточного глобального економічного порядку є пандемії, зміна клімату, економічні колапси, війни та геополітичні зміни. Оцінено кризовий фон глобальної економіки та виявлено, що загроза глобальної нестабільності та протиріччя в економічних інтересах можуть призвести до краху поточного економічного порядку. Зроблено висновки та окреслено перспективи подальших досліджень щодо предметної сфери дослідження альтерглобалізації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/29176
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Зварич.pdf340.7 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.