Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/28869
Назва: Економічний аналіз: запт на майбутнє
Інші назви: Economic analysis: a request for the future
Автори: Дерій, Василь Антонович
Deriy, Vasyl Antonovych
Ключові слова: економічний аналіз, система управління підприємством, методика і організація, аналітична робота, аналітичні дисципліни, стратегія сталого розвитку, стандарти економічного аналізу.
economic analysis, enterprise management system, methodology and organization, analytical work, analytical disciplines, sustainable development strategy, standards of economic analysis.
Дата публікації: 2017
Видавництво: Житомирський державний технологічний університет
Бібліографічний опис: Дерій В. А. Економічний аналіз: запит на майбутнє / В. А. Дерій // Розвиток обліку, аналізу і аудиту суб’єктів суспільного інтересу: тези виступів Міжнар. наук. конф., 20-21 жовтня 2017 р. - Житомир: ЖДТУ, 2017. - С. 306-308.
Короткий огляд (реферат): Визначено роль економічного аналізу в системі економічною діяльністю підприємств. Згадано, що у другій половині ХХ століття в багатьох підприємствах функціонували бюро економічного аналізу до складу якого входили провідні фахівці підприємства, а також залучались вчені-економісти. Серед таких підприємств були і тернопільські підприємства: ПАТ «Тернопільський радіозавод «Оріон»», текстильне об’єднання «Текстерно», підприємство світлотехніки «Ватра», швейна фабрика. Нині кількість предметів і годин на вивчення навчальних дисциплін аналітичного спрямування значно зменшилась. Якщо раніше студенти мали змогу ґрунтовно вивчати «Теорію економічного аналізу» (іспит), «Економічний аналіз» (іспит), «Аналіз господарської діяльності» (іспит), «Аналіз за галузями економіки» (іспит або залік, відповідно до фахового спрямування студентів), то зараз із аналітичних дисциплін залишився, в основному, «Економічний аналіз» (залік). На факультеті обліку і аудиту Тернопільського національного економічного університету, вивчають ще і «Аналіз господарської діяльності» (іспит). На факультеті фінансів читають дисципліну «Фінансовий аналіз». Українській науковій спільноті з бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту і аналітикам-практикам необхідно підготувати проект Постанови Кабінету Міністрів України «Про стан аналітичної роботи в Україні та її реформування», де можна зробити оцінку стану методики й організації такої роботи і запропонувати конкретні заходи щодо поліпшення аналітичної роботи в державі у контексті комплексного реформування нашої економіки за Стратегією сталого розвитку «Україна-2020». Водночас, Міністерству фінансів України треба здійснити інвентаризацію наявних в Україні методик проведення аналізу, їх групування та стандартизацію. Кожне міністерство і відомство нашої держави має також долучитись до планування, розроблення і запровадження в дію галузевих методик та стандартів економічного аналізу з врахуванням міжнародного досвіду ведення аналітичної роботи і кращих національних здобутків. Нам варто було б звернутись з відкритим листом до Міністерства освіти і науки України щодо необхідності посилення аналітичної складової у підготовці не тільки фахівців-економістів, але й фахівців інших напрямків, що сприятиме суттєвому поліпшенню ефективності та якості управлінських рішень, які ухвалюватимуться в майбутньому.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/28869
Розташовується у зібраннях:Тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дерій В. А. Економічний аналіз запит на майбутнє, 2017.pdf157.55 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.