Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/25773
Назва: Автоматизація інвентаризації в комп’ютерно-комунікаційній формі обліку
Інші назви: Automation of inventory check in computer communication form of accounting
Автори: Муравський, Володимир
Muravskyi, Volodymyr
Ключові слова: інвентаризація
облік
автоматизація
радіочастотна ідентифікація
товарно-матеріальні цінності
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Муравський, В. Автоматизація інвентаризації в комп’ютерно-комунікаційній формі обліку [Текст] / Володимир Муравський // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2017. - Вип. 3. - С. 107-116.
Короткий огляд (реферат): Зазначено, що забезпечення належного контролю за збереженням активів і зобов’язань потребує організації ефективної інвентаризації. Наголошено, що складність інвентаризації пояснюється наявністю комплексу підготовчо-організаційних дій та складного документального забезпечення, багатоаспектністю сфери застосування, необхідністю залучення значних людських ресурсів. Вказано, що перспективним методом оптимізації інвентаризаційних процедур є їх автоматизація з використанням технології радіочастотної ідентифікації. Методи аналізу і синтезу використані для структурування предметної області дослідження на основі ідентифікації та формалізації автоматизованих інвентаризаційних процедур на підприємстві. Подано пропозиції щодо обладнання території підприємства безпровідними сканерами, які здатні визначити місце перебування інвентарного об’єкта. Необхідно умовно класифікувати приміщення підприємства за функціональним призначенням на складські, торговельні, виробничі, адміністративні, збутові та інші зони з метою обліку переміщення товарно-матеріальних цінностей. Досліджено порядок маркування товарів радіо-ідентифікаційними мітками виробниками (пакувальниками) продукції та матеріально-відповідальними особами підприємства в момент надходження товарів. Розроблено алгоритм автоматизованої перманентної інвентаризації матеріальних цінностей з переліком змінної облікової інформації, яку можна записувати на радіо-мітки. Одночасно можна ідентифікувати працівників, відповідальних за зберігання та переміщення товарів, з метою відшкодування втрат за рахунок осіб, які причетні до недостачі матеріальних об’єктів. Удосконалено методику документування та відображення на рахунках обліку результатів інвентаризації. Інвентаризація матеріальних цінностей з використанням технології радіочастотної ідентифікації дозволяє автоматично формувати електронні документи та записи на рахунках обліку за результатами перевірки, зменшити затрати робочого часу, підвищити економічну ефективність, забезпечити своєчасність контролю, зменшити ймовірність крадіжок та махінацій. Подальшого дослідження потребує методика автоматизації інвентарної перевірки матеріальних цінностей в умовах повної роботизації функціонування суб’єкта господарювання.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/25773
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2017 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Муравський В..pdf283.07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.