Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/25762
Назва: Розбудова ринку енергосервісних послуг: світовий досвід та українські реалії
Інші назви: The development of the energy service market: world practice and Ukraine’s realities
Автори: Брич, Василь
Федірко, Михайло
Франчук, Леся
Микитюк, Віталій
Brych, Vasyl
Fedirko, Mykhailo
Franchuk, Lesia
Mykytiuk, Vitalii
Ключові слова: ринок енергосервісних послуг
енергосервісний контракт
енергосервісна компанія
енергоефективність
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Брич, В. Розбудова ринку енергосервісних послуг: світовий досвід та українські реалії [Текст] / Василь Брич, Михайло Федірко, Леся Франчук, Віталій Микитюк // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2017. - Вип. 3. - С. 7-20.
Короткий огляд (реферат): Проаналізовано міжнародний досвід функціонування ринку енергосервісних послуг та енергосервісних компаній як основних його операторів з метою його адаптації до українських реалій та застосування в умовах інституційно-економічного середовища, що склалося в Україні. Зосереджено увагу на тому, що в умовах екзогених та ендогенних чинників, необхідності підвищення енергетичної та екологічної безпеки країни проблема розбудови ринку енергосервісних послуг та посилення ролі енергосервісних компаній як основних його операторів є особливо актуальною. Обґрунтовано методологічні підходи до вивчення та адаптації такого досвіду, суть яких полягає в тому, що розвиненість ринків енергосервісних послуг та їх основні параметри можуть залежати від рівня економічного розвитку, інституційного середовища, забезпеченості паливно-енергетичними ресурсами, кліматичних умов тощо. Виокремлено основні регіони і окремі країни, де спостерігається така залежність. Визначено основні моделі, за якими розвиваються ринки енергосервісних послуг в міжнародній практиці та їх параметри: розмір ринку, ринковий потенціал, основні типи енергосервісних контрактів, інституційне середовище, в якому функціонують ринки, методи фінансування енергозберігаючих заходів. Здійснено оцінювання основних параметрів ринку енергосервісних послуг та діяльності енергосервісних компаній в країнах, що належать до різних моделей з використанням обґрунтованих методологічних підходів. Встановлено, що припущення про те, що параметри ринку енергосервісних послуг залежать від рівня економічного розвитку, інституційного середовища, кліматичних умов, забезпеченості паливно-енергетичними ресурсами підтверджується. Доведено, що у стратегічному вимірі ринок енергосервісних послуг в Україні необхідно розбудовувати за параметрами першої або другої моделі, причому враховуючи інтеграційні наміри України друга модель є більш прийнятною. Проте враховуючи українські реалії на шляху досягнення стратегічних цілей, розбудова ринку енергосервісних послуг має здійснюватися в перехідному режимі на основі досвіду країн, що належить до третьої моделі. В цьому контексті найбільш прийнятним є використання досвіду Польщі і Чехії.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/25762
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2017 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Брич В..pdf358.83 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.