Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/22256
Назва: Елінор Остром: доведення ефективності колективного управління
Інші назви: Elinor Ostrom: proving the effectiveness of collective action in management
Автори: Шиманська, Оксана
Shymanska, Oksana
Ключові слова: ресурси спільного користування
“трагедія общин”
“дилема ув’язненого”
“логіка колективної дії”
теоретико-ігрові моделі
моделі-метафори
кооперативна гра
некооперативна гра
державні інститути
права приватної власності
колективне управління власністю
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Шиманська, О. Елінор Остром: доведення ефективності колективного управління [Текст] / Оксана Шиманська // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2017. - Вип. 1. - С. 127-139.
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано внесок Елінор Остром у розвиток теорії колективного управління власністю. З’ясовуються способи вирішення проблеми найоптимальнішого використання обмежених природних ресурсів задля забезпечення можливостей їх економічно релевантного збереження у довгостроковій перспективі. Відстоюється думка про те, що не лише держава може вирішувати проблеми ефективного використання ресурсів, призначених для спільного користування. Доведено можливість застосування колективних рішень у сфері управління ресурсами, за яких останні підтримуються в нормальному стані, залишаючись водночас в режимі загального користування. Розглянуто найавторитетніші моделі (“трагедія общин”, “дилема ув’язненого”, “логіка колективної дії”), які найчастіше використовуються в якості інструментарію для дослідження випадків застосування конкретних заходів економічної політики у сфері використання обмежених ресурсів загального користування, а також – як концепції аналізу проблем індивідів, котрі прагнуть досягнення колективної вигоди. Наголошується увага на необхідності виваженого застосування вищезгаданих моделей у якості метафор-замінників реальних засад економічної політики, оскільки обмеження, які для зручності аналізу пропонується сприймати в якості постійних, приймаються такими без будь-яких упереджень – як постійні емпіричні умови, які залишаються такими до моменту внесення коректив з боку органів державної влади. Наголошено на важливості розробки теорій людської організації, заснованих на реалістичній оцінці людських можливостей та обмежень, які виникають у випадку необхідності вирішувати безліч різних ситуацій у сфері використання спільних благ. Акцентується увага на тому, що емпірично підтверджені теорії людської організації як найважливіший елемент науки про економічну політику здатні доповнювати рішення оцінками найбільш ймовірних наслідків застосування безлічі способів організації видів людської діяльності. Зроблено висновок, що експериментальні дослідження Е. Остром у сфері управління природними ресурсами можуть бути використані задля вирішення масштабного кола проблем, пов’язаних із виробництвом суспільних благ.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/22256
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2017 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Шиманська О..pdf463.29 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.