Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/20643
Назва: Структурна складова постіндустріальних змін національної економіки України
Автори: Вашків, Олександр
Ключові слова: галузеві зміни
структурні зміни
індустріальний сектор
аграрний сектор
сектор послуг
гелузеві пропорції
постіндустріальна економіка
структурна трансформація
Дата публікації: 18-тра-2017
Видавництво: Львів : Видавництво Львівської політехніки
Бібліографічний опис: Вашків, О. П. Структурна складова постіндустріальних змін національної економіки України / О. П. Вашків // Матеріали ІV Міжнародної науково-практичної конференції “Проблеми формування та розвитку інноваційної інфраструктури: виклики постіндустріальної економіки” (м. Львів, 18–19 травня 2017 р.). – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2017. – C. 77–78.
Короткий огляд (реферат): Структурні зміни, які відбуваються в економіці України, є доволі суперечливими з огляду на характер і тенденції постіндустріальних структурних трансформацій національних економік розвинених країн. Кількісні і якісні особливості вітчизняних структурних змін в економіці можна означити як такі, що перебувають на початковому етапі становлення постіндустріального суспільства. Серед індикаторів, що характеризують розвиненість ринкового середовища та конкуренції, є частка малого бізнесу в економіці країни. Як засвідчує досвід економічно розвинених країн, повноцінне конкурентне середовище можливе за умови, якщо частка продукції малого бізнесу у валовому національному продукті є доволі значною і забезпечує 40 – 80 % ВВП. В Україні ж частка малих підприємств у загальних обсягах реалізованої продукції (товарів, послуг) залишається доволі низькою і далекою від оптимальних розмірів. Серед інших індикаторів постіндустріального розвитку – структурні трансформації на галузевому рівні. Аналіз динаміки трисекторної галузевої структури економіки України засвідчив її позитивний характер, який у тенденціях зміни галузевих пропорцій тяжіє до пропорцій постіндустріальних економік. Спостерігається позитивна динаміка частки послуг у ВВП, яка постійно зростала упродовж усіх років незалежності України, однак на сьогодні ще відстаючи від країн «Великої сімки». Характер змін частки індустріального сектора України у її ВВП є доволі динамічним і непередбачуваним. Постійною позитивною динамікою характеризується аграрний сектор економіки України. Упродовж останніх років його частка постійно зростає. Очевидно, що така зміна не є негативним явищем, хоча й іде урозріз із динамікою питомої ваги аграрного сектора країн «Великої сімки». Зважаючи на сприятливі природно-кліматичні умови для провадження аграрного виробництва, прадавні сільськогосподарські традиції України та сучасні глобальні продовольчі проблеми, можна припустити, що, навіть за найсприятливіших умов розвитку національної економіки, частка цього сектора і надалі залишатиметься доволі високою у порівнянні з країнами «Великої сімки».
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/20643
Розташовується у зібраннях:Тези доповідей



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.