Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/18296
Назва: Інноваційно-інтенсивний тип виробництва як пріоритетний у розвитку сільського господарства в Україні
Інші назви: Innovation-intensive manufacturing as a high priority for agricultural development in Ukraine
Автори: Мельник, Вікторія
Погріщук, Олег
Melnyk, Viktoria
Pohrishchuk, Oleh
Ключові слова: сільське господарство
виробнича система
інтенсифікація
інноваційно-інтенсивний розвиток
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Мельник, В. Інноваційно-інтенсивний тип виробництва як пріоритетний у розвитку сільського господарства в Україні [Текст] / Вікторія Мельник, Олег Погріщук // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2016. – Вип. 4. – С. 35-45.
Короткий огляд (реферат): Розкрито сутнісно-змістову характеристику інноваційно-інтенсивного типу розвитку, виділено його особливості для сільськогосподарського виробництва. Обґрунтовано організаційно-економічний механізм інноваційно-інтенсивного розвитку сільсько-господарських підприємств, який базується на комплексній системі науково-технічних, економічних, технологічних досліджень та розробок і залежить від організаційно-правових, економічних, юридичних і технічних важелів підвищення ефективності діяльності. Виділено та обґрунтовано складову наукового забезпечення інноваційно-інтенсивного розвитку, способи і напрями її реалізації у сільськогосподарському виробництві. Обґрунтовано, що визначальну роль у сучасних умовах для формування інноваційно- інтенсивного типу розвитку відіграє сукупність факторів, які умовно можна поділити на зовнішні та внутрішні, організаційно-управлінські, науково-технічні, технологічні, інформаційні й ін. Проведено факторну диференціацію економічного зростання за інноваційно-інтенсивного типу виробництва, де розмежовано зовнішні та внутрішні фактори економічного зростання і виділено передумови формування інноваційно-інтенсивного типу розвитку на рівні окремих суб’єктів господарювання. Визначено сукупність умов та їх вплив на забезпечення економічного зростання з метою розвитку сільського господарства як високоефективної конкурентоспроможної на внутрішньому і зовнішньому ринках галузі економіки. За результатами досліджень запропоновано сфери застосування наукових розробок та виділено напрями їх реалізації на шляху переходу до інноваційно- інтенсивного типу виробництва у сільському господарстві. До найбільш важливих передумов реалізації запропонованих заходів зараховано: новий рівень взаємодій науки і виробництва, що формуються на основі стратегічного партнерства; прискорення процесу поширення нових технологій; економічно більш привабливі рамкові умови для інноваційної діяльності, насамперед підприємств малого й середнього бізнесу; широке міжнародне співробітництво з метою збільшення власного наукового інноваційного потенціалу; достатню кількість кваліфікованих фахівців, здатних вирішувати на всіх рівнях завдання інноваційного розвитку та інтенсифікації виробництва.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/18296
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Мельник В..pdf472.5 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.