Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/18293
Назва: Природно-ресурсне забезпечення інноваційно-орієнтованого розвитку аграрного сектора економіки
Інші назви: Provision of natural resources for innovation-based development in the agrarian sector of the economy
Автори: Погріщук, Борис
Погріщук, Галина
Pohrishchuk, Borys
Pohrishchuk, Halyna
Ключові слова: аграрний сектор економіки
природно-ресурсне забезпечення
інноваційно-орієнтований розвиток
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Погріщук, Б. Природно-ресурсне забезпечення інноваційно-орієнтованого розвитку аграрного сектора економіки [Текст] / Борис Погріщук, Галина Погріщук // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2016. – Вип. 4. – С. 7-17.
Короткий огляд (реферат): Представлено оцінку природно-ресурсного забезпечення інноваційно- орієнтованого розвитку аграрного сектора економіки. Досліджено питання зональної концентрації сільськогосподарських земель та удосконалення системи землекористування. Запропоновано та обґрунтовано систему забезпечення та використання природно-ресурсного потенціалу в процесі екологобезпечного ведення інноваційно-орієнтованого сільськогосподарського виробництва. Обґрунтовано потребу раціонального використання та збереження біосистеми, зважаючи на переорієнтацію економічного розвитку на інноваційну основу, використання нових підходів до ведення системи господарювання та необхідність комплексного вирішення еколого-економічних проблем. Визначено домінанти раціонального природокористування у складі екологічної концепції інноваційно-орієнтованого розвитку аграрного сектора, виходячи з потреби продовольчої та екологічної безпеки, що є обов’язковою умовою формування системи національної безпеки держави. Природно-ресурсний потенціал розглянуто у взаємозв’язку і взаємозалежності всіх його елементів. Для забезпечення дієвості природоохоронних заходів відзначена актуальність поєднання особливостей формування і використання природно- ресурсної основи на регіональному рівні. Запропонована система використання природно-ресурсного потенціалу враховує не лише соціальні інтереси суспільства, а й екологічні та базується на потребі зменшення негативного впливу на навколишнє природнє середовище й мінімізації екологічних ризиків на основі використання інноваційних технологій у сільськогосподарському виробництві та дієвої системи відповідальності за екологічні порушення. Доведено, що стійкість екосистеми може бути досягнуто за умови науково- обґрунтованого раціонального використання природно-ресурсного потенціалу та комплексного введення природоохоронних заходів. З цією метою обґрунтовано доцільність перегляду концепції сільськогосподарського виробництва в умовах суперечності між економічною доцільністю та екологічною безпекою. Запропоновано екологічну концепцію розвитку інноваційно-орієнтованого ведення сільськогосподарського виробництва, що слугуватиме основою для стратегічної державної екологічної політики та забезпечить гармонійний розвиток продуктивних сил агропродовольчого комплексу. Концепцією передбачено поетапну реалізацію поставлених завдань за такими напрямками: активізація еколого-організуючої діяльності різних рівнів влади; забезпечення матеріальних, культурних і духовних потреб життєдіяльності людини з урахуванням можливостей самовідтворення й самовідновлення довкілля; формування ефективного організаційно-економічного механізму інноваційно-орієнтованого відтворення з наступним збереженням аграрних ресурсів довкілля гармонійного збалансованого поєднання галузей суспільного виробництва з фактичним станом довкілля; зростання питомої частки бюджетних ресурсів спрямованих на природовідтворювальні цілі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/18293
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Погріщук Б..pdf473.96 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.