Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/15684
Назва: Макрофіскальні фактори глобальної нестабільності
Автори: Козюк, Віктор Валерійович
Ключові слова: Державний борг, макрофіскальна нестабільність, ефект витіснення, суверенна платоспроможність, спреди, борговий тягар.
Дата публікації: 2014
Видавництво: Фінанси України
Бібліографічний опис: Козюк, В. В. Макрофіскальні фактори глобальної нестабільності [Текст] / В. В. Козюк // Фінанси України. – 2014. – № 3. – С. 8-22.
Короткий огляд (реферат): Зростання державного боргу в сукупності зі значними неявними зобов’язаннями перетворюється на джерело глобальної нестабільності. Низькі процентні ставки поки що дають змогу суміщати заходи фіскального активізму з помірним тягарем процентних виплат. Однак у міру збільшення державного боргу в глобальній економіці розширюватиметься діапазон спредів на тлі невизначеності щодо економічного зростання. В умовах колективного фіскального шоку наближення до боргового ліміту може виявитись швидшим і непомітнішим. За низьких процентних ставок ефект витіснення трансформується, відображаючи підвищення залежності вартості активів від кредитування останньої інстанції. Зі зростанням державного боргу в розрізі країн фрагментація фінансових ринків посилює негативні ефекти переливу та спекулятивні очікування. З огляду на тісний зв'язок між суверенними й приватними спредами дестабілізація глобальної фіскальної ситуації породжуватиме витіснення приватних інвестицій у тих країнах, які не можуть розраховувати на масштабну підтримку ліквідності з боку центрального банку. Фіскальна інфляція маскується в глобальних монетарних взаєминах, унаслідок чого макрофінансові ліміти монетарного підтримання суверенної платоспроможності значно більше прив'язані до коливання вартості активів та цім на первинні ресурси. В умовах глобальної боргової нестабільності країни з ринками, що формуються, повинні проводити політику створення завбачливого фіскального простору. Тим із них, де слабкі інститути, слід обирати стратегію збалансованого бюджету, оскільки вони найбільше вразливі до макрофінансових шоків, а кейнсіанські ефекти стимулювання попиту в таких країнах є дестабілізуючими.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/15684
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Макрофіскальні фактори глобальної нестабі.pdf500.35 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.