Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/49303
Назва: Сучасні тенденції виробництва та споживання молока в світі в умовах глобалізації
Інші назви: Current trends in milk production and consumption in the world in the conditions of globalization
Автори: Антощенкова, Віталіна
Кравченко, Юлія
Antoshchenkova, Vitalina
Kravchenko, Yuliia
Ключові слова: ринок молока
виробництво молока
споживання молока
глобалізація
попит
пропозиція
поведінка споживача
milk market
milk production
milk consumption
globalization
demand
supply
consumer behaviour
Дата публікації: 2022
Видавництво: Західноукраїнський національний університет
Бібліографічний опис: Антощенкова В., Кравченко Ю. Сучасні тенденції виробництва та споживання молока в світі в умовах глобалізації. Економічний аналіз. 2022. Том 32. № 2. С. 7-14.
Короткий огляд (реферат): Вступ. В статті проаналізовано сучасні тенденції виробництва та споживання молока у світі, враховуючи новітні чинники конкурентоспроможності продукції на світовому ринку молока та зростаючий інтерес споживачів до рослинних замінників тваринного молока. Відповідно до інформації Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН світове виробництво молочної продукції продовжує зростати, причому в Азії спостерігається найбільше зростання обсягів з 2019 року. Наступне десятиліття створить великі можливості для молокопереробної промисловості в світі. Збільшення попиту прискорить глобалізація галузі, що сформує консолідацію з метою ефективного використання ресурсного потенціалу, забезпечення сталого постачання молока та стабільного прибутку для виробників. © Віталіна Антощенкова, Юлія Кравченко, 2022 Отримано: 22.04.2022 р. Рекомендовано до друку: 11.05.2022 р. Опубліковано: 19.05.2022 р. Ця стаття розповсюджується на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0, яка дозволяє необмежене повторне використання, розповсюдження та відтворення на будь-якому носії, за умови правильного цитування оригінальної роботи. Як цитувати: Антощенкова В., Кравченко Ю. Сучасні тенденції виробництва та споживання молока в світі в умовах глобалізації. Економічний аналіз. 2022. Том 32. № 2. С. 7-14. DOI: 10.35774/econa2022.02.007 Мета. Мета статті полягає в дослідженні сучасних тенденції виробництва та споживання молока в світі, враховуючи новітні чинники конкурентоспроможності продукції на світовому ринку молока та зростаючий інтерес споживачів до рослинних замінників тваринного молока. Метод (методологія). Методологічною основою дослідження є наукові роботи з питань сучасного стану та тенденцій виробництва та споживання молока в світі. На всіх етапах дослідження використовувалися діалектичний, системний і синергетичний підходи; методи загальнонаукового пізнання: порівняння, аналіз і синтез, індукція і дедукція. В якості конкретних методів використовувався статистичний аналіз. Результати. Глобалізація зі значним впливом на внутрішню та міжнародну торгівлю у молочній промисловості прискориться найближчими роками, оскільки все більше споживачів прагне включити молочну продукцію до свого щоденного раціону з метою зміцнити здоров'я якісними та корисними натуральними продуктам. Однією з сучасних тенденцій світового харчового ринку є значне зростання споживання харчових продуктів з рослинної сировини. Наразі кожна країна стоїть перед складним завданням виробити ефективну стратегію розвитку виробництва натуральної молочної продукції в таких умовах. На розвиток світового молочного ринку впливають різні чинники, що визначають обсяги виробництва та споживання молочної продукції, пов'язані перш за все із загальносвітовою зміною у вподобаннях споживча, підвищенням попиту на товари більш дешевих цінових сегментів, ростом чисельності населення планети, насамперед, в країнах, що розвиваються, а також з економічним розвитком і загальним зростанням добробуту людства. В умовах глобалізації важливим чинником кон’юнктури світового ринку є економічна політика основних держав, що експортують і імпортують молоко і молочну продукцію. В останні роки стали посилюватися торгові війни, зокрема, між ключовими гравцями глобального ринку, що негативно впливає на ринок натурального молока і молочної продукції і стримує його розвиток. Introduction. The article analyses current trends in milk production and consumption in the world, taking into account the latest factors of product competitiveness in the global milk market and the growing interest of consumers in plant substitutes for animal milk. According to the Food and Agriculture Organization of the United Nations, world dairy production continues to grow, with Asia experiencing the largest increase since 2019. The next decade will create great opportunities for the dairy industry in the world. The increase in demand will be accelerated by the globalization of the industry, which will form consolidation in order to efficiently use resource potential, ensure a sustainable supply of milk and stable profits for producers. Purpose. The purpose of the article is to study current trends in milk production and consumption in the world, taking into account the latest factors of product competitiveness in the global milk market and the growing interest of consumers in plant substitutes for animal milk. Method (methodology).The methodological basis of the study is scientific work on the current state and trends in production and milk consumption in the world. Dialectical, systemic and synergetic approaches were used at all stages of the study; methods of general scientific knowledge: comparison, analysis and synthesis, induction and deduction. Statistical analysis was used as specific methods. Results. The results of the study allowed us to draw conclusions about the social significance of dairy production. Globalization with a significant impact on domestic and international trade in the dairy industry will accelerate in the coming years, as more and more consumers seek to include dairy products in their daily diet to promote good quality and healthy natural products. One of the current trends in the world food market is a significant increase in consumption of plant foods. At present, each country faces a difficult task to develop an effective strategy for the development of natural dairy products in such conditions. The development of the world dairy market is influenced by various factors that determine the volume of production and consumption of dairy products, associated primarily with global changes in consumer preferences, increasing demand for goods in cheaper price segments, population growth, especially in developing countries, as well as economic development and overall welfare of mankind. In the context of globalization, an important factor in the world market is the economic policy of major countries that export and import milk and dairy products. In recent years, trade wars have begun to intensify, in particular between key players in the global market, which negatively affects the market for natural milk and dairy products and hinders its development. as well as with economic development and the general growth of human well-being. In the context of globalization, an important factor in the world market is the economic policy of major countries that export and import milk and dairy products. In recent years, trade wars have begun to intensify, in particular between key players in the global market, which negatively affects the market for natural milk and dairy products and hinders its development. As well as with economic development and the general growth of human well-being. In the context of globalization, an important factor in the world market is the economic policy of major countries that export and import milk and dairy products. In recent years, trade wars have begun to intensify, in particular between key players in the global market, which negatively affects the market for natural milk and dairy products and hinders its development.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/49303
ISSN: 1993-0259
Розташовується у зібраннях:Економічний аналіз. 2022 рік. Том 32. № 2.

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf522.26 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.