Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/4883
Назва: Теоретико-прагматичні ознаки справляння податку на додану вартість в Україні
Автори: Заклекта-Берестовенко, Олена Святославівна
Маршалок, Тарас Ярославович
Ключові слова: податок на додану вартість
податкова ставка
податкова пільга
універсальний акциз
податок з продажу
податок з обороту
відшкодування ПДВ
Дата публікації: 2014
Видавництво: Тернопільський національний економічний університет
Бібліографічний опис: Заклекта-Берестовенко, О. С. Теоретико-прагматичні ознаки справляння податку на додану вартість в Україні / О. С. Заклекта-Берестовенко, Т. Я. Маршалок // Наука молода : зб. наук. праць молод. вчених Терноп. нац. екон. ун-ту. – Тернопіль, 2014. – Вип. 21. – С. 120-133.
Короткий огляд (реферат): В статті обгрунтовано переваги та недоліки непрямих податків. Висвітлено сутність податку на додану вартість з точки зору його економічної природи, сфери застосування та механізму стягнення. Здійснено порівняльний аналіз податку з обороту, податку з продажу та податку на додану вартість із аргументацією переваг останнього. Розглянуто особливості застосування ПДВ країнами ЄС та вивчено рівень його гармонізації в межах співтовариства. Проведено дослідження окремих елементів механізму справляння ПДВ, таких як: податкова ставка, база оподаткування, податкові пільги, методи визначення умов та факту виникнення податкового зобов 'язання, порядок відшкодування податку та ін. Здійснено оцінку фіскальної значимості податку на додану вартість як одного із основних джерел формування доходів Державного бюджету України. Окреслено основні напрями реформування податку на додану вартість. Наукова новизна статті полягає в подальшому розвитку теоретико-організаційних засад непрямого оподаткування, застосуванні комплексного підходу до дослідження податку на додану вартість та нстрацюванні ряду пропозицій щодо напрямів його удосконалення в умовах поглиблення євроінтеграційний процесів. Практична значущість полягає в тому, що окреслені висновки та пропозиції можуть бути використані органами державної влади України при розробці засад довгострокової податкової політики та концепції реформування податкової системи держави.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/4883
Розташовується у зібраннях:Статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.