Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/45111
Назва: Блог як мовленнєвий жанр – еволюція епістолярного жанру
Автори: Біловус, Леся Іванівна
Гомотюк, Оксана Євгенівна
Яблонська, Наталія Мирославівна
Ключові слова: епістолярний жанр, «класичний» щоденник, блог-щоденник, інтернет-комунікації, блогосфера
Дата публікації: 2020
Видавництво: Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Соціальні комунікації». 2020. № 17.
Короткий огляд (реферат): Інтернет-комунікація на початку ХХ століття почала відігравати важливу роль у соціокультурному житті українців. Розвиток Інтернет-простору відповідно впливає на веб-сайти, сервіси та платформи, де функціонує блогосфера – сукупність всіх блогів, спільнот та соціальних мереж. Вона представляє собою конкретну особистісно-орієнтовану зону Інтернет-комунікацій, яка формує визначену субкультуру та оформляється в соціальній мережі для соціальної взаємодії користувачів. У статті досліджено еволюцію жанру «класичного» щоденника до віртуального блогу-щоденника в Інтернет-мережі. Проведено аналіз блогу в жанровому аспекті, доведено його епістолярне походження. Розглянуто особливості цих двох жанрів, виділено спільні та відмінні риси блогу-щоденника як жанру інтернет-дискурсу. Також було простежено жанрові ознаки «класичного» щоденника, що знайшли відображення у блозі. Досліджено, що еволюціонуючи в інтернет-комунікацію, офлайновий щоденник видозмінюється, трансформується, але в той же час зберігає майже всі свої головні ознаки. Доведено, що найбільших змін зазнав тип адресата, змінились і стосунки між автором та читачем. Основні відмінності жанрових ознак блогу від щоденника «класичного» – публічність, спілкування з однодумцями та прийняття відповідальності за публічно представлений текст. За жанровою класифікацією Т. В. Шмельової у порівняльному аналізі досліджено, які жанрові властивості «класичного» щоденника успадкував блог. Було порівняно комунікативну мету, образ автора, образ адресата, образ минулого, образ майбутнього, тип диктумного змісту та мовне втілення у двох цих жанрах. З’ясовано, що комунікативний простір Інтернету зумовлює зміни в компонентах жанрової структури «класичного» офлайнового щоденника, модифікує, розвиває його у відповідності до потреб сучасного суспільства. Блог-щоденник, як «наступник», має іншу комунікаційну мету, що призводить до еволюції епістолярного жанру в принципі, та жанру «класичного» щоденника зокрема.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/45111
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2.pdf772.74 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.