Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41156
Назва: Двостороння торгівля та енергетичні відносини ЄС з країнами регіону Каспійського моря
Автори: Сискос, Евангелос
Дарвіду, Константія
Ключові слова: Міжнародна торгівля
торгівля енергоносіями
Європейський Союз
регіон Каспійського моря
гравітаційна модель
Дата публікації: 2020
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Сискос, Е. Двостороння торгівля та енергетичні відносини ЄС з країнами регіону Каспійського моря [Текст] / Евангелія Сискос, Константія Дарвіду // Журнал європейської економіки. – 2020. – Т. 19, № 1. – С. 48-66.
Короткий огляд (реферат): Зазначень, що Європейський Союз і прикаспійські країни є важливими торговими партнерами, хоча існує потенціал для розширення співпраці у сфері енергетичної безпеки та в інших питаннях. Проаналізовано тенденції й структуру торговельних відносин ЄС та прикаспійських країн. Вказано, що товарообіг між регіонами становить близько 370 млрд. дол. США. Обґрунтовано, що експорт палива в ЄС – це основний компонент торгівлі між регіонами, тому енерготранспортні проекти є важливим питанням у порядку денному міжнародних відносин. Подано гравітаційну модель для експорту енергоносіїв, яка враховує попит у країні-імпортері ЄС, загальний обсяг експорту енергоносіїв прикаспійської країни як показник експортних потужностей і в деяких випадках – рівень енергетичної самозабезпеченості країни-імпортера. Встановлено, що відстань має незначний вплив на торгівлю енергоносіями. На основі аналізу визначено недовикористовувані можливості. Акцентовано, що успішно функціонують двосторонні зв’язки у сфері торгівлі енергоносіями між конкретними країнами ЄС та каспійського регіону. З допомогою моделі виявлено, що Греція – один з найбільш інтенсивних імпортерів палива з цього регіону.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41156
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 19 (№1) Березень 2020

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
СИСКОС.pdf281.27 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.