Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/3933
Назва: Особливості формування зони вільної торгівлі в Північній Америці
Інші назви: Features of forming a free trade zone in North America
Автори: Комар, Наталія
Komar, Natalia
Ключові слова: міжнародна економічна інтеграція
двосторонні торговельні угоди
регіональні інтеграційні союзи
преференційна торговельна угода
зона вільної торгівлі
моделі зони вільної торгівлі
американсько-канадська угода про вільну торгівлю
Північноамериканська угода з вільної торгівлі (НАФТА)
економічні ефекти від створення НАФТА
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Комар, Н. Особливості формування зони вільної торгівлі в Північній Америці [Текст] / Наталія Комар // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2016. - Вип. 1. - С. 110-117.
Короткий огляд (реферат): Розглянуто теоретичні концепції розвитку міжнародної інтеграції та особливості різних форм утворення міжнародних інтеграційних об’єднань. Детальніше висвітлено особливості формування зони вільної торгівлі (ЗВТ) в глобальному світі як однієї із проміжних форм переходу до більш складних та розвинутих міжнародних економічних взаємовідносин між країнами. Зроблена оцінка глобальної інтеграціі та конкуренції, які привели до підписання двосторонніх торговельних угод й створення регіональних інтеграційних союзів у світі. Інтеграційні процеси, які відбувалися в Європі та Азії, зробили свій внесок у створення Північноамериканської Угоди з вільної торгівлі (НАФТА). Проаналізовано особливості процесу економічної інтеграції в Північній Америці на шляху створення зони вільної торгівлі між США, Канадою та Мексикою. Передумовою створення та подальшого функціонування Північноамериканської зони вільної торгівлі став “План Еббота”, основною метою якого було стимулювання американських інвестицій у провідні галузі економіки Канади. Після підписання угоди про лібералізацію торгівлі продукцією автомобілебудування між США й Канадою та тривалих переговорів між країнами було підписано американсько-канадську угоду про вільнуторгівлю. Охарактеризовані основні положення співпраці США та Канади в різних сферах народного господарства, деякі з яких мали своє продовження у Північноамериканській Угоді з вільної торгівлі. Зроблена оцінка еволюційних заходів уряду Мексики в напрямку лібералізації торговельної й інвестиційної політик до вступу країни до Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) та до початку переговорів щодо створення НАФТА. Окреслені національні інтереси США, Канади й Мексики в контексті створення НАФТА. Висвітлено полеміку щодо впливу НАФТА на економічний розвиток країн-членів даного регіонального інтеграційного об’єднання. Обгрунтована роль та важливість Північноамериканської Угоди з вільної торгівлі на подальше підписання двосторонніх торговельних угод країн-членів з іншими країнами світу, а також на проведення багатосторонніх переговорів у сфері лібералізації зовнішньої торгівлі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/3933
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Комар Н..pdf359.6 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.