Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/37661
Назва: Незалежність центробанків та інфляція: фрагментаризація суспільства vs верховенство права.
Автори: Козюк, Віктор Валерійович
Ключові слова: З огляду на різну швидкість структурних реформ у сфері макроекономічної політики, не варто відкидати традиційну гіпотезу про обернений зв’язок між ступенем незалежності центробанків та інфляцією; його варто порівняти із впливом інституціональних факторів, таких як верховенство права і фрагментаризація суспільства; девіантні випадки мають бути пояснені в контексті інституціональних детермінант негативних макроекономічних результатів. Отже, мета статті – виявити вплив на рівень інфляції значення GMT-індексу порівняно з рядом інституціональних змінних, провести групування країн за критерієм відповідності/відхилення від тренду зв’язку між змінною інфляції й GMT-індексом та на основі Logit-моделі оцінити здатність інституціональних змінних пояснити ймовірність високої інфляції за доволі значної формальної незалежності центробанків.
Ключові слова: незалежність центробанків, інфляція, монетарна політика, фрагментаризація суспільства, верховенство права, якість інститутів.
Дата публікації: 2019
Видавництво: Фінанси України. – 2019. – № 3. – C. 7-21.
Бібліографічний опис: Козюк В. В. Незалежність центробанків та інфляція: фрагментаризація суспільства vs верховенство права / В. В. Козюк // Фінанси України. – 2019. – № 3. – C. 7-21.
Серія/номер: Монетарна політика;
Короткий огляд (реферат): У статті поєднання формально високого ступеня незалежності центральних банків із інфляцією аналізується з урахуванням гіпотези про роль верховенства права в генеруванні якості інститутів і фрагментаризації суспільства – соціальній та макроекономічній нестабільності. На основі вибірки зі 150 країн показано, що між інфляцією й незалежністю центробанків зберігається обернений зв’язок, верховенство права є вагомим контр-інфляційним фактором, а змінні структури суспільства поступаються йому за своєю статистичною значущістю. Групування країн дало змогу дійти висновку, що менш успішні незалежні центробанки асоційовані з демократичними державами, яким притаманні високий ступінь фрагментаризації суспільства та певний рівень сировинного багатства. Аналіз на основі Logit-регресії підкреслив значимість тільки фактора верховенства права. З цього не випливає, що структура суспільства не впливає на успішність формально незалежних центробанків. Існують складніші модальності зв’язку між його структурою, якістю інститутів і запитом на політику цінової стабільності.
Опис: Інституціональні фактори здебільшого несуть найбільшу відповідальність за девіації в теоретично передбачуваних обернених зв’язках між ступенем незалежності центробанків та інфляцією. При цьому в теорії визнається, що формального рівня незалежності центробанків не достатньо для їх антиінфляційної ефективності. Верховенство права й фрагментаризація суспільства можуть вважатися потенційними факторами, котрі пояснюють викривлення зв’язків між інфляцією та рівнем автономії монетарних органів. З емпіричної точки зору, на прикладі 150 країн встановлено, що інфляція й надалі перебуває в оберненому зв’язку зі ступенем незалежності центробанків, а серед інституціональних змінних верховенство права істотно перевищує значимість неоднорідності суспільства. Групування країн засвідчило, що поєднання незалежних центробанків із досить високою інфляцією характерне для фрагментаризованих суспільств, які є політично відносно слабкими демократіями зі слабким верховенством права, але значимим сировинним багатством. Logit-аналіз не підтвердив повною мірою ці результати. Низький рівень верховенства права однозначно вказує на вищу ймовірність неуспішності незалежних монетарних органів у підтриманні цінової стабільності. Проте індикатори неоднорідності суспільства беззастережно не демонструють, що така ймовірність є вищою. Отже, не виключений варіант групування країн, для котрих суспільна фрагментаризація буде справді значимим фактором політичної вразливості центробанку.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/37661
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Козюк В. Незалежність центробанків_FU_19_03_007_uk.pdf246.37 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.