Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/37638
Назва: Боргова політика в системі глобальних макрофінансових процесів
Автори: Козюк, Віктор Валерійович
Ключові слова: Процеси глобалізації радикально трансформують середовище реалізації фіскальної політики. Боргові заходи уряду, будучи найбільшою мірою залежними від тенденцій у сфері фінансових ринків, наражаються на нові загрози, але, водночас, здобувають нові можливості щодо оптимізації державних запозичень. Такий дуалізм впливу глобалізації на боргову політику безсумнівно пов'язаний зі змінами, які відбулися. Можна стверджувати, що на теперішній час практично повністю сформований глобальний рівень детермінант управління державним боргом. Як основу формування даного рівня слід розглядати, перш за все, модифікацію засад утворення та поведінки процентних ставок, які дедалі більше визначаються як монетарними процесами глобального рівня, так і структурними зрушеннями у сфері фінансової глобалізації. Окрім цього, до детермінант утворення глобальних процентних ставок та спрямування потоків капіталу в географічному розрізі додається ставлення до ризику глобальних інвесторів.
Ключові слова: Боргова політика; бюджетний дефіцит; фіскальні дисбаланси;фіскальна експансія; борговий тягар; державний борг; експансія державних боргових зобов'язань; процентні ставки; ставлення до ризику
Дата публікації: 2008
Видавництво: Світ фінансів. – 2008. – Вип. 1. – С. 29-40.
Бібліографічний опис: Козюк, В. В. Боргова політика в системі глобальних макрофінансових процесів [Текст] / В. В. Козюк // Світ фінансів. – 2008. – Вип. 1. – С. 29-40.
Короткий огляд (реферат): Проаналізовано нові тенденції у сфері зовнішніх наслідків експансії державної заборгованості. Виявлено глобальні макрофінансові зрушення, які обумовлюють появу нових можливостей реалізації боргової політики. Доведено, що боргова політика стає більш вразливою до зміни глобальних макрофінансових процесів особливо в умовах швидкої корекції глобальних фінансових дисбалансів.
Опис: У підсумку зроблено висновок, що глобальні макрофінансові умови суттєво трансформують традиційні залежності між борговими процесами і процентними ставками, зокрема, зростання дефіцитів не транслюється на зростання процентних ставок, отже не призводячи до ефекту витіснення, але заохочуючи більш м'яку фіскальну політику. Така ситуація склалась внаслідок перманентних глобальних макрофінансових зрушень структурного рівня: монетарні взаємини США та провідних світових експортерів демонструють тенденцію до розкручування спіралі глобальних фінансових дисбалансів; глобальна фінансова система трансформується в ринковому напрямку, підвищуючи автономний попит на фінансові активи та послаблюючи ефект домашнього зміщення, полегшуючи формування дисбалансів; зростає значення ставлення до ризиків як самостійного елементу впливу на процентні ставки на потоки капіталів. Зазначені зміни дуже часто є сприятливими для боргової політики, оскільки послаблюють тягар процентних виплат та дозволяють сформувати більш сприятливу строкову структуру боргу. Втім, вони породжують нові ризики для боргової політики. Це - зростання ризику майбутнього рефінансування боргу в умовах корекції дисбалансів, підвищення значення екзогенних факторів в поведінці спредів, неспівпадіння в часі циклічного балансування бюджету відповідно до дії автоматичних стабілізаторів та зміни глобальних макрофінансових умов. В наслідок цього, боргова стратегія повинна враховувати ризик зміни глобальних умов ліквідності, зміни в ставленні до ризиків з боку глобальних інвесторів. З цих міркувань слід визнати, що можливості відносно легко¬го підтримання значних бюджетних дефіцитів обертається більш болісним процесом повернення до консервативних засад управління бюджетними видатками в разі зміни глобальних макрофінансових тенденцій.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/37638
Розташовується у зібраннях:Статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.