Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/35405
Назва: Економічний механізм розвитку ринку яловичини
Інші назви: Economic mechanism of development of beef market
Автори: Ляховець, Володимир Олегович
Lyakhovets, V. O.
Ключові слова: економічний механізм
ринок яловичини
аграрний ринок
інфраструктура ринку
інноваційний розвиток
стратегія розвитку ринку яловичини
інноваційна модель розвитку ринку яловичини
economic mechanism
beef market
agrarian market
market infrastructure
market capacity
economic regulation
innovation development
value chain
reproduction model
beef market development strategy
innovative beef market development model
Дата публікації: 2018
Видавництво: Тернопіль : ТНЕУ
Бібліографічний опис: Ляховець Володимир Олегович Економічний механізм розвитку ринку яловичини [Текст] : дис. ... канд. екон. наук : 08.00.03 – економіка та управління національним господарством / Ляховець Володимир Олегович ; Тернопіл. нац. екон. ун-т. - Тернопіль, 2018. - 219 с.
Короткий огляд (реферат): Узагальнено теоретичні підходи до розкриття сутності основних економічнихкатегорій (ринок, економічний механізм) та сформульовано визначення ринкуяловичини, охарактеризовано його роль в національній економіці країни. Здійснено емпіричний аналіз стану ринку яловичини, досліджено сировинну базу, показано динаміку виробництва яловичини та структуру утримання поголів’я великої рогатої худоби в сільськогосподарських підприємствах та особистих селянських господарствах України, охарактеризовано економічну ефективність виробництва яловичини та використання виробничого потенціалу галузі. Розроблено ланцюг вартості продукції яловичини «виробник-споживач». Запропоновано застосування інноваційної моделі розвитку економічного механізму ринку яловичини, яка визначає його стратегічні пріоритети на майбутнє та окреслено структурно-функціональну схему Національного центру інноваційного розвитку ринку яловичини в Україні. The theoretical approaches to the disclosure of the essence of the main categories such as market, economic mechanism and formulation of the definition of "beef market" are generalized, its role in the national economy of the country is described. The actual problems of agricultural production on the example of meat cattle industry as the most critical element of functioning of the economic mechanism of development of the agrarian market in general are considered. The economic evaluation of the reproduction process of meat cattle – the material basis of the current formation and functioning of the beef market has been carried out. The market trends of forming the dynamics of the number of livestock are studied, the main regularities of reproduction process in cattle breeding are determined. The peculiarities of the existing market structure of beef production and sale in the agrarian market of the region are determined, in particular, taking into account agricultural enterprises and individual peasant households. The empirical analysis of the beef market, the raw material base, the dynamics of beef production and the stockholding of cattle in agricultural enterprises and individual peasant farms of Ukraine are shown, the economic efficiency of beef production and the use of production potential of the industry are described. The chain of cost of beef production «producer-consumer» is developed. The main aspects of regulation of the investigated market in terms of realization of the model of innovative development of beef market are scientifically described. It is established that under the current circumstances of European integration of Ukraine, the problem of creating an effective mechanism for market regulation in order to increase the efficiency of its functioning and development becomes especially relevant. The necessity of forming a holistic economic mechanism of coordination based on state control is grounded, and measures on state support for beef market development are defined. The algorithm of the customs regime, which will allow to form economic relations in the field of processing beef on the territory of Ukraine, is proposed. The application of an innovative model of development of the economic mechanism of the beef market is proposed, which defines its strategic priorities for the future, and outlines the structural and functional scheme of the National Center for Innovative Development of Beef Market in Ukraine. The recommendation section proposes the use of aninnovative model for the development of the economic mechanism of the beef market, which determines its strategic priorities for the future. The modern approaches to forecasting commodity volumes of products of meat cattle breeding are considered, and the estimation of the forecast scenarios of the beef market development is made. The features of the beef market as the object of forecasting are revealed. The strategy of development of beef market as a separate link of the national economy of the country and region is formed.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/35405
Розташовується у зібраннях:Дисертації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
дисертація.pdf5.03 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.