Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/34581
Назва: Розбудова системи логістики суб’єктів торговельного підприємництва та її сутнісно-критеріальна характеристика
Автори: Міценко, Наталія
Міщук, Ігор
Ключові слова: Суб’єкт підприємницької діяльності
торговельне підприємництво
підприємство торгівлі
роздрібна торгівля
логістична діяльність
система логістики
структура системи логістики
логістична інфраструктура
логістичний центр
Дата публікації: 2019
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Міценко, Н. Розбудова системи логістики суб’єктів торговельного підприємництва та її сутнісно-критеріальна характеристика [Текст] / Наталія Міценко, Ігор Міщук // Журнал європейської економіки. - 2019. - Т. 18, № 1. - С. 54-80.
Короткий огляд (реферат): Зазначено, що основною метою статті є розвиток теоретичних підходів, систематизація результатів аналізу та визначення заходів щодо формування систем логістики суб’єктів торговельного підприємництва (підприємств торгівлі), які належать до сектору малого підприємництва. Ідентифіковано особливості становлення і виокремлено проблемні аспекти сучасного етапу розвитку підприємництва в Україні. Встановлено існування логістичної складової в загальному комплексі провадження торговельної діяльності суб’єктами підприємництва. Визначено сутність та співвідношення понять «система логістики» і «логістична система» підприємства. Наголошено на цільовому характері організації системи логістики як складної, економічної й техніко-технологічної системи, яка охоплює логістичну систему підприємства, персонал служби управління логістичною діяльністю підприємства, а також правові, організаційно-управлінські та методичні засади взаємодії всіх зазначених елементів системи й управління нею, сформовані на базі науково-теоретичного підґрунтя (теорії) управління логістикою. Досліджено особливості функціонування суб’єктів малого торговельного підприємництва в Україні та усереднені параметри товарних потоків у цьому секторі економіки. Визначено чинники формування специфіки організації логістичних потоків у сегменті роздрібної торгівлі, що впливають на вимоги до створення і функціонування систем логістики торговельних підприємств та вибір підходів до їх побудови. Звернуто увагу на необхідність врахування як основного чинника формування системи логістики торговельного комплексу операційно-функціональних процесів логістичної діяльності, які здійснюються торговельним підприємством з метою доведення товарних потоків до кінцевих покупців товарів. Акцентовано на необхідності під час визначення структури системи логістики підприємства торгівлі орієнтації на врахування наявних у торговця ресурсів з метою створення можливостей для організаційної, економічної й техніко-технологічної взаємодії з іншими учасниками ланцюгів постачання, в яких задіяне це підприємство торгівлі, та одночасного забезпечення відповідності реалізовуваних товарів вимогам кінцевих покупців. Окреслено ключові напрями вдосконалення логістичної діяльності підприємств торгівлі – суб’єктів малого (і мікро-) підприємництва, які пов’язані з техніко-технологічними й інфраструктурними вдосконаленнями в межах логістичної системи підприємства, впровадженням сучасних технологій управління в підсистемі логістичного менеджменту та адміністрування логістики, а також з використанням можливостей аутсорсингу логістичних функцій і операцій та застосуванням сучасних засобів зв’язку для радикальної зміни торговельних технологій, що відображатиметься на вимогах до організації комплексу логістичної діяльності роздрібних торговців і, відповідно, до створюваних ними систем логістики.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/34581
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 18 (№1) Березень 2019

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Міценко.pdf411.92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.