Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/34567
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorРожелюк, Вікторія-
dc.contributor.authorПитель, Святослав-
dc.contributor.authorRozheliuk, Vіktoriia-
dc.contributor.authorPytel, Sviatoslav-
dc.date.accessioned2019-07-23T09:14:45Z-
dc.date.available2019-07-23T09:14:45Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationРожелюк, В. Організаційні та методичні аспекти внутрішнього контролю процесу переробки продукції [Текст] / Вікторія Рожелюк, Святослав Питель // Світ фінансів. - 2019. - Вип. 1. - С. 121-131.uk_UA
dc.identifier.issn1818-5754-
dc.identifier.urihttp://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/34567-
dc.description.abstractНауково обґрунтовано сутність контролю як однієї з важливих функцій в системі управління. Розкрито типову проблему в організації системи внутрішнього контролю, характерну для переробних підприємств, через відсутність спеціальних підрозділів контролю. Сформульовано авторське визначення організації контролю на переробному підприємстві як цілеспрямованого впорядкування та вдосконалення його методології і техніки з метою збереження майна власника. Introduction. Control is one of the principle functions in the management system. Every decision-making, including planning and budgeting, should be controlled. The control conse- quences emerge as some information about disclosure of violations and some difficulties in managerial decisions fulfillment. In the general management process control appears as an element of correction retraction and it is carried out by the functional control system. Purpose. The internal control system has to maintain special information receiving which char- acterizes quantitative and qualitative indicators of processing enterprise activities; the effectiveness of resources using involved in the production processes of certain business and business process- es. It concerns not only problems monitoring at work and personnel punishment for their divagations, it is also closely connected with management targets regarding staff work efficiency control. Internal control involves a wide range of activity depending on the aim: from ordinary amend- ments at the subdivision level to radical changing demands, the whole mechanism restructuring of activities in order to solve economic problems. The essence of internal control, as well as its subjects and objects in terms of measures, relating to the process of acquisition, production and products sale, can be discovered only by taking into account the industry specifics, techniques and arrangements for processing enterprises economy. Results. Such foreign and native economists as I. Bielobzhetskyi, M. Bilukha, F. Butynets, V. Derii, M. Kuzhelnyi, M. Chumachenko and Ye. Kaliuha in their scientific works research the problems of the control system mostly at the level of the whole country. However, it would be reasonable to form the organization and methodology for the internal control system at agricul- tural processing enterprises considering the sector specific nature. The common problem in the organization of the internal control system, specific for process- ing enterprises, is the lack of special units control, whereas these functions are performed most- ly by accountants. Another problem to be solved is the discrepancy between control procedures technology and control purposes. Conclusions. Thus, we consider the internal control organization as its direct arrangement and improvement of the methodology and techniques in order to save property.uk_UA
dc.publisherТНЕУuk_UA
dc.subjectпереробне підприємствоuk_UA
dc.subjectвнутрішній контрольuk_UA
dc.subjectорганізація контролюuk_UA
dc.subjectсуб’єкт контролюuk_UA
dc.subjectоб’єкт контролюuk_UA
dc.subjectметоди контролюuk_UA
dc.subjectprocessing enterpriseuk_UA
dc.subjectinternal controluk_UA
dc.subjectcontrol organizationuk_UA
dc.subjectcontrol subjectuk_UA
dc.subjectcontrol objectuk_UA
dc.subjectcontrol methodsuk_UA
dc.titleОрганізаційні та методичні аспекти внутрішнього контролю процесу переробки продукціїuk_UA
dc.title.alternativeOrganizational and methodological aspects of the internal control of products processinguk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Світ фінансів Випуск 1 2019 рік

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Рожелюк.pdf422.17 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.