Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/34036
Назва: Економічний розвиток сільських територій у концепції формування конкурентоспроможності регіонів
Інші назви: Economic development of rural areas in relation to the concept of building the competitiveness of regions
Автори: Мельник, Вікторія
Добіжа, Наталія
Погріщук, Олег
Melnyk, Viktoriia
Dobizha, Nataliia
Pohrishchuk, Oleh
Ключові слова: економічний розвиток
сільські території
конкурентоспроможність регіонів
економічний потенціал
підприємництво
децентралізація
Дата публікації: 2019
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Мельник, В. Економічний розвиток сільських територій у концепції формування конкурентоспроможності регіонів [Текст] / Вікторія Мельник, Наталія Добіжа, Олег Погріщук // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2019. – Вип. 1. – С. 70-80.
Короткий огляд (реферат): Висвітлено проблему економічного розвитку сільських територій у концепції формування конкурентоспроможності регіонів. Розкрито зміст категорій «конкурентоспроможність регіону» та «сільські території». Досліджено питання перспективних напрямів розвитку сільських територій. Обґрунтовано потребу забезпечення високого рівня конкурентоспроможності таких утворень, як сільські території через формування їх економічного, ресурсного, кадрового, маркетингового, виробничого, інноваційного та підприємницького потенціалу. Зосереджено увагу на соціально-економічних наслідках розвитку сільських територій в умовах децентралізації. Доведено, що формотворчим елементом у концепції конкурентоспроможності регіонів та об’єктом політики сільського розвитку є конкурентоспроможність сільських територій, розвиток місцевих ініціатив, використання ресурсів, які раніше не використовувались, а головним напрямом - соціально-економічний розвиток різних секторів економіки. Вказано, що комплексний, багатофункціональний розвиток сільських територій є стратегічною метою економічної та соціальної політики щодо зростання їх ролі не лише як просторової бази для сільськогосподарських видів діяльності, а й для розвитку підприємництва, туризму та створення сприятливого середовища проживання людини. Наголошено, що функціональний вплив на конкурентоспроможність кожного регіону мають такі властивості, як: регіональна спеціалізація, умови ведення бізнесу, підприємницька активність, внутрішньотериторіальні можливості економічного зростання, ефективність співпраці органів місцевого самоврядування з бізнес-структурами та населенням щодо спільного вирішення проблеми формування регіонального конкурентного потенціалу. Визначено, що економічний розвиток сільських територій лежить в основі розвитку аграрного сектора економіки, спрямований на вирішення соціальних проблем та забезпечення конкурентоспроможності регіонів на основі формування та ефективного використання їх економічного потенціалу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/34036
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2019 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Мельник В..pdf747.71 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.