Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/32247
Назва: АППЕРЦЕПЦІЯ ІНФОРМАЦІЇ В БІХЕВІОРИСТИЧНІЙ ТЕОРІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ: КРИТИКА СУЧАСНИХ ПІДХОДІВ
Автори: Романів, Ростислав Володимирович
Ключові слова: Апперцепція інформації
біхевіористична теорія в обліку
професійне судження бухгалтера
Дата публікації: 2018
Видавництво: Тернопільський національний економічний університет
Бібліографічний опис: Романів, Р. В. Апперцепція інформації в біхевіористичній теорії бухгалтерського обліку : критика сучасних підходів [Текст] / Р. В. Романів // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2018. - №2. - С.94-101.
Короткий огляд (реферат): Визначено сутність терміну «апперцепція», досліджено еволюцію даного поняття та його трактування в економічній літературі. Розкрито зв’язок біхевіористичної теорії з теорією економічної поведінки й психологічним підходом в бухгалтерському обліку. Досліджено сутність основних положень біхевіористичної теорії бухгалтерського обліку, виділено основні її напрямки, тенденції розвитку та місце апперцепції інформації в даній концепції. Біхевіористичний підхід надає особливе значення релевантності в рішеннях, які приймаються при повідомленні інформації і поведінки бухгалтерів, яка викликана таким повідомленням. Доведено, що саме апперцепція лягла в основу біхевіористичної теорії, яка стала визначальною в англо-саксонській концепції бухгалтерського обліку на початку 60-х років минулого сторіччя . Різноманітність принципів бухгалтерського обліку та їх певне протиріччя згідно більшості американських авторів визначена різноманітними і суперечливими інтересами осіб, які беруть участь у господарській діяльності. Для адаптації цих інтересів в рамках біхевіористичного підходу необхідно застосувати такі компоненти, як комунікація, мотивація та зворотний зв’язок. Біхевіористична теорія є основною професійного судження бухгалтера, яке є реакцією на невизначеність середовища, подій, інформації. Невизначеність в бухгалтерському обліку, як правило, виникає внаслідок неможливості передбачити в нормативних документах всі ситуації, що можуть виникнути на практиці. Тому в законодавстві в багатьох випадках визначаються лише загальні принципи вирішення проблеми і бухгалтер-аналітик повинен сформувати власну думку та втілити її у звітні форми.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/32247
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Романів Р.Вісник Тнеу.pdf217.74 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.