Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/29759
Назва: Емоційний інтелект як соціально значуща інтегральна властивість особистості
Автори: Носенко, Елеонора
Ключові слова: емоційний інтелект
особистість
властивість
диспозиція
світосприйняття
ставлення
функція
стрес
захист
адаптація
психологічне подолання
стратегія
діяльність
мотивація
спілкування
емоційний процес
розпізнавання
свідомість
відображення
спричинення (детермінація) психічного
внутрішнє
зовнішнє
сформованість
рівень
психологічне благополуччя
самооцінка
Дата публікації: 2004
Видавництво: ТАНГ
Бібліографічний опис: Носенко, Е. Емоційний інтелект як соціально значуща інтегральна властивість особистості [Текст] / Елеонора Носенко // Психологія і суспільство. – 2004. – № 4. – С. 95-109.
Короткий огляд (реферат): Емоційний інтелект як аспект виявлення внутрішнього світу особистості відображає міру розумності ставлення людини до світу, до інших та до себе як суб’єкта життєдіяльності. Йому притаманні внутрішні (диспозиційні) та зовнішні (ті, що виявляються в ознаках перебігу емоційного процесу) компоненти, котрі зумовлюють стресозахисну та адаптивну функції цієї інтегральної особистісної властивості. Роль емоційного інтелекту у спричиненні життєвого успіху людини ґрунтується на спроможності суб’єкта адекватно розпізнавати витоки власних емоцій та емоцій інших людей, здійснювати на цьому підгрунті самоконтроль, підтримувати доброзичливі стосунки з навколишніми, самомотивувати власну діяльність, виявляти наполегливість у досягненні її мети. Критерії оцінки рівня сформованості емоційного інтелекту доцільно шукати в особливостях динамічної взаємодії його внутрішніх і зовнішніх компонентів, що можуть виявлятись у домінуванні зовнішнього над внутрішнім (при низькому рівні сформованості емоційного інтелекту), внутрішнього над зовнішнім (при більш високому), або у їх гармонійному поєднанні, що дозволяє здійснювати реагування на емоціогенні подразники на надситуативному рівні (при найвищому). Водночас емоційний інтелект своєрідно відображається у свідомості людини у вигляді почуття психологічного благополуччя, позитивної самооцінки, вибору адекватних стратегій психологічного подолання.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/29759
Розташовується у зібраннях:Психологія і суспільство 2004, № 4 (18)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Носенко.pdf424.44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.