Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/29177
Назва: Формалізація моделі мотивації працівників і оцінки її ефективності
Інші назви: Formalization of employee motivation model and assessment of its effectiveness
Автори: Хорунжак, Надія
Khorunzhak, Nadiia
Ключові слова: мотивація
чинники
оплата праці
мотиваційна модель
удосконалення
формалізація
алгоритм
програмний модуль
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Хорунжак, Н. Формалізація моделі мотивації працівників і оцінки її ефективності [Текст] / Надія Хорунжак // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 1. – С. 85-97.
Короткий огляд (реферат): Зазначено, що предметом дослідження є теоретико-методичні засади практичної реалізації мотиваційної функції оплати праці. Вказано, що в умовах ринкової економіки, посилення конкуренції та дефіциту висококваліфікованих працівників мотиваційні важелі є основою забезпечення суб’єктів господарювання необхідними кадрами. Теоретичне обґрунтування і розробка практичних рекомендацій щодо формування ефективної моделі мотивації працівників актуальна й важлива для управління трудовими ресурсами на підприємстві. Метою статті є обґрунтування елементів та формалізація моделі мотивації працівників, яка відповідає сучасним управлінським і персоналізованим запитам, а також оцінка її ефективності. Завдання дослідження полягає у розробці методики і побудові формалізованої моделі мотивації працівників, обґрунтуванні її складових елементів. Дослідження та його результати базуються на використанні загальнонаукових і спе- ціальних методів. Системний підхід дозволив виробити концепцію оцінки ефективності мотиваційної функції оплати праці, яка базується на узагальненні, емпіричних оцінках, аналізі, оцінці, формалізації чинників, котрі є визначальними для працівників при прий- нятті рішення щодо їх мотивації до праці та визначені з використанням анкетування. Результатом використання широкого спектру матеріалу та методики дослідження стало визначення базової основи та можливого варіанту мотиваційної моделі з подальшим обґрунтуванням підходу до її оцінки. Вихідною тезою при цьому є врахування класичного підходу до позиціонування ефективності та її сутнісної характеристики. Обґрунтовано висновок, що в мотиваційній моделі та моделі доходів працівників основним показником є оплата праці (заробітна плата). На основі дослідження позицій різних авторів, результатів проведених анкетувань (в т.ч. доступних в мережі Інтернет) визначено склад основних мотиваційних чинників і запропоновано відповідну удосконалену модель мотивації працівників. Відповідно до встановлених чинників, побудовано формалізовану математичну модель мотивації, яка дозволяє враховувати міру впливу кожного показника на результуючий показник (загальну мотивацію). У результаті доповнення пропонованої моделі показниками доходів (за відповідними складовими) та надбавками і доплатами дозволеними чинним законодавством отримано узагальнену формалізовану математичну модель оцінки мотивації працівників. Вона може бути використана для порівняльного та прогнозного аналізів, вибору алгоритму практичної реалізації заходів, які відображають мотиваційні процеси на підприємстві. Розроблена модель також дозволяє враховувати для ідентифікації мотиваційних цілей статистичні, фінансово-економічні показники та показники прогнозування. Для практичної реалізації розробленої моделі в умовах комп’ютеризації сформовано структурну схему її функціонування на підприємстві з урахуванням запропонованих показників і алгоритмів їх обчислення, а також організації відповідних програмних модулів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/29177
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Хорунжак.pdf430.42 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.