Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/29012
Назва: Сучасні трансформаційні тенденції перетворень економіки під впливом транснаціоналізації
Інші назви: Current transformation trends in the economy in response to transnationalization
Автори: Жиленко, Катерина
Zhylenko, Kateryna
Ключові слова: тенденції транснаціоналізації
напрями реалізації прямих іноземних інвестицій
індекс транснаціоналізації компаній
стратегія міжнародної економічної експансії
інтеграційні процеси
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Жиленко, К. Сучасні трансформаційні тенденції перетворень економіки під впливом транснаціоналізації [Текст] / Катерина Жиленко // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2017. – Вип. 4. – С. 88-95.
Короткий огляд (реферат): Зазначено, що сучасні тенденціїтранснаціоналізаціїрозглядаються в контексті процесів глобалізації, які мають місце в світовій економіці. Проаналізовано джерела походження і напрями реалізації прямих іноземних інвестицій. Вказано, що процес проникнення ТНК описується в економіці інших країн з використанням показника “індексу транснаціоналізації компаній”. Виділено основні чинники динамічного розвитку ТНК і перетворення їх в один з найважливіших інститутів сучасної ринкової економіки. При цьому спостерігається явна тенденція до їх укрупнення, про що свідчить зростання обсягів угод про міжнародне злиття і поглинання суб’єктів економіки. Збільшення протягом останніх десятиліть масштабів прямого іноземного інвестування пов’язане з динамічним розвитком міжнародних корпорацій - великих компаній, які вкладають інвестиції, мають філії та дочірні компанії в багатьох країнах світу. Наголошено, що подальше дослідження процесів транснаціоналізації охоплює проблеми позитивних і негативних наслідків структурних перетворень світової економіки. Особливим аспектом є трансформація форм і систем взаємодії стратегічно важливих секторів економіки. Активізація діяльності ТНК, яка спостерігається сьогодні, додала інтеграційним процесам в світовій економіці зовсім нового імпульсу, в першу чергу тому, що їх закордонні філії прагнуть стати органічною частиною національної економіки приймаючих країн, “вростаючи” в національні ринки інших країн. Сучасні ТНК мають певні особливості - це органічне об’єднання національного та іноземного комплексів корпорацій в цілісну глобальну систему, де автономні центри, знаходячись на території різних країн, працюють в рамках єдиної глобальної стратегії Іншою особливістю ТНК вважається їх жорстка конкуренція не лише на світових ринках товарів і послуг, але і на відповідних ринках капіталу, висококваліфікованої робочої сили, технології, інформації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/29012
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2017 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Жиленко.pdf231.87 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.