Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/28486
Назва: Моральність як психологічна проблема
Автори: Завгородня, Олена
Ключові слова: моральність
воля
егоцентризм
цінності
сумління
інтуїція
Дата публікації: 2009
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Завгородня, О. Моральність як психологічна проблема [Текст] / Олена Завгородня // Психологія і суспільство. - 2009. - № 2. - С. 60-77.
Короткий огляд (реферат): Моральнісний розвиток особистості передбачає як соціалізацію індивіда (залучення до моральних орієнтирів соціального оточення), так і індивідуалізацію (критичне осмислення домінуючої моралі, формування власної ієрархії цінностей, самостійних мо-ральнісних суджень) й універсалізацію (вихід за межі моральних пріоритетів соціального довкілля, цінностей локальної культури, наближення до загальнолюдських гуманістичних універсалій). Мораль пов’язана із моральністю, але не рівнозначна їй. Щоб бути моральною людиною в межах певної спільноти, треба освоїти мораль цієї спільноти і дотримуватися її. Мораль має репродуктивно-нормативний характер і привласнюється індивідом у процесі соціалізації. Моральності притаманна діалогічно-творча інтенційність, вона базується на моралі, але виходить за її межі. Групова мораль може бути дуже недосконалою, але здатна вдосконалюватись, еволюціонувати під впливом моральності людей, котрі входять у дану групу. Мораль і моральність - не антагоністи, а суперечності між ними за умов конструктивного розв’язання є джерелом індивідуального та соціального розвитку. Водночас, якщо розрив між ними великий, то це посилює ймовірність деструктивних зіткнень.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/28486
Розташовується у зібраннях:Психологія і суспільство 2009, № 2 (36)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Завгородня.pdf493.67 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.