Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/27882
Назва: Бідність та нерівність у період глобалізації
Автори: Тібері, Маріо
Ключові слова: Справедливість та продуктивність
глобалізація
Pax Britannica і Pax Americana
транснаціональні компанії та міжнародні фінансові посередники
суверенні держави
регіональні та міжрегіональні організації
Вашингтонський Консенсус та «проникаючий підхід»
нерівність між країнами та всередині них
Світова Організація Праці
регіоналізація
Дата публікації: 2007
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Тібері, М. Бідність та нерівність у період глобалізації [Текст] / Маріо Тібері // Журнал європейської економіки. – 2007. – Т. 6, № 4. – С. 372-404.
Короткий огляд (реферат): Ця стаття досліджує нещодавні досягнення світової економіки, використовуючи два фундаментальних критерії: справедливість та продуктивність. Термін «глобалізація» застосовується для того, щоб показати один бік її багатовимірних аспектів та інший – її поширення в різні історичні періоди. Тоді вислів Pax Britannica знову набирав актуальності, коли правила гри, по суті, були такі: золотий стандарт та вільна торгівля. Вона порівнюється з такою ж за часом Pax Americana, що керувалась неоліберальним Вашингтонським Консенсусом, який намагався гармонізувати поведінку головних приватних та державних гравців нещодавньої економічної еволюції: транснаціональні компанії, міжнародні фінансові посередники, суверенні держави, регіональні та міжнародні організації. «Проникаючий підхід», який був натхненником для цього Консенсусу, стверджує, що продуктивність може бути провідником справедливості деякою мірою, покладаючись передусім на ринковий механізм. Є визначеними і межі цієї точки зору, враховуючи емпіричні докази, де загальна картина світової економіки, що зростає, супроводжується деякими критичними зауваженнями щодо нерівності між країнами та всередині них і частими ознаками нестабільності. Новий спосіб мислення, як наслідок, виникає на всіх рівнях та пропонує сильний прямий зв'язок між справедливістю та продуктивністю; він вимагає більшого інтервенціоналізму, особливо в інституційній сфері. Водночас стаття наводить аргументи на користь створення Світової Організації Праці, більшої демократичності та прозорості в чинних міжнародних організаціях, більшої регіоналізації та глобалізації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/27882
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 6 (№4) Грудень 2007

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Тібері.PDF387.67 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.