Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/2652
Назва: Облік корпоративних прав за стадіями життєвого циклу: практичний аспект
Інші назви: Accounting for corporate rights in stages of the life cycle: a practical aspect
Автори: Патряк, Олександра
Patryak, Alexandra
Ключові слова: корпоративні права
статутний капітал
вилучений капітал
дивіденди
бухгалтерський облік
Дата публікації: 2015
Видавництво: Економічна думка
Бібліографічний опис: Патряк, О. Облік корпоративних прав за стадіями життєвого циклу: практичний аспект [Текст] / Олександра Патряк // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2015. - Вип. 4. - С. 138-148.
Короткий огляд (реферат): Відсутність єдиної методики бухгалтерського обліку емітованих корпоративних прав призводить до зниження якості облікової інформації, що використовується користувачами для ухвалення економічних рішень, зокрема інвестиційних. У зв’язку з цим зростає потреба в удосконаленні існуючих підходів до бухгалтерського обліку операцій з корпоративними правами власної емісії. Метою дослідження є розвиток теоретичних положень та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення бухгалтерського обліку корпоративних прав для забезпечення підвищення якості обліково-інформаційного забезпечення системи ухвалення управлінських рішень емітентами корпоративних паперів у межах управління системою фінансування діяльності. У процесі дослідження застосовано загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми пізнання. За допомогою встановлення причинно-наслідкового зв’язку, а також застосуванням методу моделювання сформовано комплексний порядок облікового відображення операцій з корпоративними правами за стадіями їхнього життєвого циклу. За результатами проведеного дослідження обґрунтовано порядок відображення таких операцій за стадіями життєвого циклу корпоративних прав. Запропоновані методики враховують цивільно-правовий статус суб’єктів корпоративних відносин, а також вимоги до оподаткування відповідних господарських операцій. Застосування таких розробок сприятиме підвищенню якості обліково-інформаційного забезпечення ухвалення управлінських рішень щодо стану та перспектив фінансування діяльності підприємства. Представлені у статті розробки є комплексним методичним забезпеченням обліку корпоративних прав, що досягається шляхом врахування етапів життєвого циклу корпоративних прав. Використання такого підходу дасть змогу підвищити достовірність облікових даних щодо операцій з корпоративними правами, стану виконання зобов’язань за такими операціями. Крім того, це сприятиме створенню інформаційної бази виконання вимог податкового законодавства щодо оподаткування доходів інвестора від корпоративних прав. Прикладне значення отриманих результатів полягає у підвищенні якості обліково- інформаційного забезпечення процесу ухвалення управлінських рішень щодо використання корпоративних прав як інструменту фінансування діяльності.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/2652
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2015 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Патряк О..pdf399.36 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.