Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/2638
Назва: Питання ідентичності сучасного інституціоналізму як напряму економічної думки
Інші назви: Issues of the identity of modern institutionalism as a direction of economic thought
Автори: Родіонова, Лариса
Rodionova, Larysa
Ключові слова: традиційний інституціоналізм
сучасний класичний інституціоналізм
новий інституціоналізм
неоінституціоналізм
жорстке ядро і захисний пояс дослідної наукової програми
економічна взаємодія
соціальна взаємодія
Дата публікації: 2015
Видавництво: Економічна думка
Бібліографічний опис: Родіонова, Л. Питання ідентичності сучасного інституціоналізму як напряму економічної думки [Текст] / Лариса Родіонова // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2015. - Вип. 3. - С. 111-125.
Короткий огляд (реферат): Зроблено спробу індентифікувати та структурувати програмне поле, жорстке ядро і захисний пояс класичного інституціоналізму та неоінституціоналізму як двох течій сучасної економіко-інституціональної теоретичної науки, визначити теоретичні позиції, які об’єднують різні школи і течії, що сприятиме вирішенню проблеми дистанціювання та диверсифікацції наукового знання. Серед інституціоналістів набуває значення пошук компромісних рішень. Наголошується на необхідності піднестися вище критицизму і висунути працездатну програму наукових досліджень інституціональної економіки. Стверджується, що розбіжності між сучасним класичним інституціоналізмом і неоінституціоналізмом проявляються менш чітко. Інституціональний аналіз спрямований на вирішення реальних практичних проблем ефективності економічного зростання, подолання дисфункцій та недосконалості економічної системи. Інституціоналісти класичного спрямування увагу фокусують на дослідженні сил, які управляють еволюцією організації і контролю в економіці, на інституціональній організації ринку. Неоінституціоналізм як нова ступінь теоретичного узагальнення розвивається як теорія управління національним господарством з власним механізмом економічної політики, зосереджується на розробці теорії довгострокових інституціональних змін. Проблема внутрішньої структуризації сучасного інституціоналізму зберігається. Зростає важливість ідентифікації гетерогенної множинності внутрішніх течій і предметних відгалужень в інституціоналізмі, зближення теоретичних підходів для розвитку інституціональної науки як єдиного напряму економічної думки. Консенсус охоплює такі позиції як заперечення, критику і модифікацію ортодоксальних теоретичних передпосилок неокласики, розроблення сучасної теорії інститутів, які розуміються як результат соціальної взаємодії та відносин між людьми, вивчення особливостей функціонування соціальних інститутів, визнання взаємовпливів економічних і позаекономічних інститутів; концептуалізацію економічної системи як інституціональної, визнання нелінійності соціально-економічних систем, кризових станів з точками біфуркації, поведінковий характер дослідних програм, дослідження взаємозв’язку функціонування інститутів та економічної політики, спрямованої на підвищення ефективності інституціональної структури, розробку теорій інституціональних трансформацій та економічних реформ.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/2638
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2015 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Родіонова Л..pdf425.3 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.