Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/25771
Назва: Про якісні характеристики фінансової звітності
Інші назви: On qualitative characteristics of financial reporting
Автори: Крупка, Ярослав
Музика, Марія
Krupka, Yaroslav
Muzyka, Mariia
Ключові слова: облікова інформація
фінансова звітність
інформаційне забезпечення
користувачі інформації
якість інформації
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Крупка, Я. Про якісні характеристики фінансової звітності [Текст] / Ярослав Крупка, Марія Музика // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2017. - Вип. 3. - С. 97-106.
Короткий огляд (реферат): Узагальнено роль обліку і звітності в інформаційному забезпеченні діяльності підприємства. Зазначено, що фінансова звітність є, з одного боку, орієнтиром при встановленні більшості об’єктів обліку, на її основі визначаються облікові номенклатури, інформаційні потоки в синтетичному та аналітичному обліку. З іншого боку, балансом та іншою звітністю завершується обліковий процес, формуються на підставі деталізованих облікових даних узагальнені стандартизовані показники для різних користувачів інформації. Підкреслено, що у час, коли за допомогою комп’ютерно-комунікаційних засобів можна досягти необхідного рівня повноти та оперативності обліково-звітних даних, основна увага має концентруватися на забезпеченні високої якості облікової та звітної інформації. Розкрито найбільш важливі якісні властивості звітної інформації, що зорієнтовані на споживача та на прийняття управлінських рішень. Саме на другому напрямі, тобто на орієнтації звітності щодо її використання для прийняття управлінських рішень, мають базуватися якісні характеристики. Дано порівняльну оцінку основоположним якісним характеристикам та принциповим обмеженням на корисність звітної інформації для управління. Серед них виділяються такі властивості, як релевантність, що включає своєчасність, необхідність та зворотній зв’язок, а також надійність інформації: можливість її перевірки, репрезентативна достовірність та незалежність. З узгоджувальних якісних властивостей виділено порівнянність звітної інформації. Поряд з якісними ознаками треба враховувати й загальне обмеження на предмет зіставлення вигоди з витратами на інформацію, суттєве обмеження за принципом обачності (консерватизму), а також поріг визнання (суттєвості). Проаналізовано й інші запропоновані різними авторами якісні характеристики. Висвітлено важливі підходи до покращення якості звітної інформації з метою найбільш повного задоволення різних груп користувачів, узгодження національних та міжнародних правил формування ключових показників фінансової звітності, залучення іноземних інвестицій в економіку України. Розглянуто актуальні питання обліку та складання фінансової звітності у відповідності з національними та міжнародними стандартами. Проведено порівняльну оцінку якісних характеристик згідно з міжнародними правилами (Концептуальною основою фінансової звітності) та Національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Надано пропозиції щодо узгодження національних стандартів формування фінансової звітності з міжнародними.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/25771
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2017 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Крупка Я..pdf274.28 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.