Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/22473
Назва: Інтелектуальне підприємництво в умовах нової парадигми господарювання
Інші назви: Intellectual entrepreneurship under a new paradigm of economic activity
Автори: Островська, Галина
Ostrovska, Halyna
Ключові слова: інтелектуальний капітал
інтелектуальне підприємництво
інтелектуальна комерція
підприємці-інтелектуали
коефіцієнт духовних синапсів
корпоративна культура
когнітивний менеджмент
когнітивно-стратегічний розрив
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Островська, Г. Інтелектуальне підприємництво в умовах нової парадигми господарювання [Текст] / Галина Островська // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2017. – Вип. 2. – C. 83-97.
Короткий огляд (реферат): Проведено теоретичне узагальнення підходів щодо визначення нового суспільного феномена – інтелектуального підприємництва, його ролі в умовах становлення економіки, заснованої на знаннях. Здійснено комплексне осмислення сутнісних характеристик, яких набуває інтелектуальне підприємництво в умовах нової парадигми господарювання. Висвітлено інтелектуалізацію підприємництва та її прояви, структурні й якісні перетворення підприємницького середовища. Розкрито специфіку інноваційного підприємства як головного типу бізнесу в економіці, заснованій на знаннях. Наголошено на новому розумінні свободи підприємництва та особистості підприємця-інтелектуала. Аргументовано необхідність якісних змін та розглянуто особливості інтелектуального підприємництва, зокрема щодо набуття і використання найновіших знань як його головного ресурсу. Систематизовано фактори впливу на формування та розвиток корпоративного інтелектуального підприємництва. Доведено, що в сучасних умовах інтелектуальне підприємництво потребує застосування холістичного підходу, який ґрунтується на організаційних синапсах, що створюються досвідом або можливостями навчання. Здійснено критичний аналіз результатів розвитку інноваційного підприємництва, виявлено ключові негативні фактори і тенденції, що перешкоджають розгортанню інноваційної діяльності вітчизняних підприємницьких структур. Наголошено на ключовій ролі інтелектуального капіталу як інтерспецифічного ресурсу розвитку інтелектуального підприємництва, бо вказаний тип бізнесу розвивається саме на підставі інтелектуальних здібностей підприємців-інтелектуалів – “висококреативного класу”, який може стати локомотивом інноваційної модернізації. Розмежовано взаємозалежні складові інтелектуального капіталу: людський капітал (людина, її знання, освіта, професіоналізм) та інновації (результат творчої праці–інтелектуальний продукт). Зосереджено увагу на особливостях розвитку корпоративної культури в контексті актуалізації людського капіталу. За результатами досліджень запропоновано сфери застосування наукових розробок, що дають змогу створити системні передумови для формування інтелектуального підприємництва, дотримання яких сприятиме закріпленню основ інноваційного прориву на етапі розвитку інтелектуального підприємництва в Україні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/22473
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2017 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Островська Г..pdf395.16 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.