Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/22375
Назва: Економетричне оцінювання пенсійного забезпечення в Україні
Інші назви: Econometric estimation of the pension in Ukraine
Автори: Кармелюк, Ганна
Пласконь, Світлана
Сенів, Галина
Karmeliu, Hanna
Plaskon, Svitlana
Seniv, Halyna
Ключові слова: мінімальна пенсія
середня пенсія
мінімальна заробітна плата
прожитковий мінімум
індекс споживчих цін
валовий зовнішній борг України
математичне моделювання
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Кармелюк, Г. Економетричне оцінювання пенсійного забезпечення в Україні [Текст] / Ганна Кармелюк, Світлана Пласконь, Галина Сенів // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2017. – Вип. 2. – C. 48-59.
Короткий огляд (реферат): Проаналізовано динаміку мінімальної і середньої пенсії, мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, індексу споживчих цін, валового зовнішнього боргу України. Встановлено причинно-наслідкові зв’язки між мінімальною пенсією та досліджуваними показниками в гривневому та доларовому еквівалентах. Закцентовано увагу на необхідності використання математичного моделювання для дослідження соціально- економічних показників рівня життя населення. Узагальнено основні тенденції впливу мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, індексу споживчих цін, валового зовнішнього боргу на мінімальну пенсію. Розраховано прогнозні значення мінімальної пенсії в Україні на 2017–2021 рр. та задано їх довірчі інтервали з високою мірою довіри. Розраховано відношення величин мінімальної пенсії до мінімальної заробітної плати в гривневому і доларовому еквівалентах. Представлено економетричні моделі залежностей мінімальної пенсії від мінімальної заробітної плати в гривневому і доларовому еквівалентах. Згідно з економетричними моделями, збільшення мінімальної заробітної плати супроводжується збільшенням мінімальної пенсії. Представлено економетричні моделі залежностей мінімальної пенсії від прожиткового мінімуму в гривневому і доларовому еквівалентах. Згідно з моделями, зростання прожиткового мінімуму супроводжується збільшенням мінімальної пенсії. Побудовано економетричні моделі залежностей мінімальної пенсії в гривневому і доларовому еквівалентах від індексу споживчих цін. З моделей випливає, що збільшення рівня інфляції супроводжується зростанням рівня мінімальної пенсії. Зростання індексу споживчих цін з 2014 року дотепер супроводжується стрімким спадом мінімальної пенсії в доларовому еквіваленті. Побудовано економетричну модель залежності індексу споживчих цін від мінімальної пенсії в гривневому і доларовому еквівалентах. З моделі випливає, що зростання мінімальної пенсії призводить до зростання рівня інфляції. Представлено економетричні моделі залежностей мінімальної пенсії від валового зовнішнього боргу в гривневому і доларовому еквівалентах. Показано, що до 2014 року зовнішні запозичення в гривневому та доларовому еквівалентах активно залучались до збільшення пенсії, що супроводжувалось її швидким зростанням. Проте в останні роки ріст боргу в гривнях несуттєво позначався на рості мінімальної пенсії в гривнях, а ріст боргу в доларах призводив до значного спаду мінімальної пенсії в доларовому еквіваленті.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/22375
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2017 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Кармелюк Г..pdf243.57 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.