Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/14863
Назва: Економічні інтереси Українського Причорномор’я в нових умовах (контекст політики євроінтеграції)
Інші назви: Economic interests of Ukraine’s Black Sea region under new conditions (within the context of European integration)
Автори: Степанова, Катерина
Stepanova, Kateryna
Ключові слова: Українське Причорномор’я
євроінтеграція
національні інтереси
морський потенціал
міжрегіональне співробітництво
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Степанова, К. Економічні інтереси Українського Причорномор’я в нових умовах (контекст політики євроінтеграції) [Текст] / Катерина Степанова // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2016. - Вип. 3. - С. 29-36.
Короткий огляд (реферат): Обговорено методологічні та практичні питання формування та реалізації економічних та інших інтересів міжрегіонального та транскордонного співробітництва регіонів України в контексті євроінтеграційної стратегії. Розроблено базисну модель формування регіональних інтересів у нових геополітичних умовах на прикладі Українського Причорномор’я. Розглянуто значення Українського Причорномор’я в системі міжнародних економічних відносин та національної безпеки України, що зумовлено, перш за все, його географічним положенням. Проблема захисту національних інтересів визначається як одна з найактуальніших на сучасному етапі становлення України, в тому числі у зв’язку із зовнішніми агресивними діями (анексія Криму Російською Федерацією, збройна агресія на Сході України та ін.). Регіональні, національні та міжнародні інтереси України в басейні Чорного моря ґрунтуються на необхідності мобілізації морського потенціалу Українського Причорномор’я; посиленні геоекономічних і геостратегічних позицій України в басейні Чорного і Азовського морів і суміжних басейнах; ефективному використанні вищевказаного потенціалу для реалізації евроінтеграційних стратегій України. Система довгострокових (стратегічних) економічних інтересів України в Чорноморському басейні, що реалізуються на основі мобілізації морського потенціалу Українського Причорномор’я, охоплює необхідність транспортного освоєння морських, річкових та інших комунікацій; освоєння природних ресурсів морського середовища і приморської зони та енергетичного потенціалу; створення системи сталого стратегічного партнерства для забезпечення регіональної безпеки в басейні Чорного моря на основі реалізації евроінтеграційної стратегії та активізації діяльності міжнародних організацій за участю України (ОЧЕС, ОДЕР ГУАМ) та ін. В основу дескриптивної моделі розвитку міжрегіонального та міжнародного співробітництва Українського Причорномор’я покладені основні інтереси регіонів Українського Причорномор’я; основні завдання інтенсифікації міжрегіональної співпраці регіонів та базові цільові установки щодо розвитку міжрегіонального співробітництва регіонів Українського Причорномор’я з країнами ЄС. Інтереси України в Чорноморському басейні розглядаються в декількох вимірах – геополітичному, геоекономічному, екологічному та військово-оборонному.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/14863
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Степанова К..pdf462.8 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.