Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/12401
Назва: СОЦІАЛЬНІ ПРОГРАМИ: ПРАГМАТИКА ФОРМУВАННЯ ТА ПРОБЛЕМИ ФІНАНСУВАННЯ
Інші назви: Social programs: practice of forming and problems of financing
Автори: Шулюк, Богдана Степанівна
Алексеєнко, Людмила Михайлівна
Ключові слова: соціальні програми
фінансові ресурси
бюджетні обмеження
головні розпорядники бюджетних коштів
Дата публікації: 2015
Видавництво: Київ, ТОВ “НВП ПОЛІГРАФСЕРВІС”
Бібліографічний опис: Шулюк Б. С. Соціальні програми: прагматика формування та проблеми фінансування / Людмила Алексеєнко, Богдана Шулюк // Фінанси України. - 2015. – № 4 (233). – С. 96-105.
Короткий огляд (реферат): У статті встановлено, що пріоритети соціальної політики реалізуються через відповідні соціальні програми. Проаналізовано основні наукові підходи до розуміння сутності соціальних програм у зарубіжній і вітчизняній практиці та на цій основі запропоновано авторське визначення з урахуванням особливостей національної економіки. Систематизовано класифікаційні ознаки соціальних програм, що дасть змогу раціонально розподіляти обмежені фінансові ресурси та при цьому досягти максимального ефекту, уникати дублювання програм і припинити дію тих із них, що є низькорезультативними. Розкрито принципи раціональної системи розподілу й використання бюджетних коштів на соціальні програми в розвинутих країнах, такі як бюджетна прозорість, стабільність і довгострокова фінансова стійкість, ефективна й справедлива система міжбюджетних відносин, бюджетування, орієнтоване на результат. Відзначено окремі соціальні програми Європейського Союзу, спрямовані на посилення міжгалузевих зв’язків, координацію діяльності центральних і місцевих органів влади. Показано рівень виконання соціальних програм в Україні деякими головними розпорядниками бюджетних коштів. Виявлено недоліки процесу формування й виконання соціальних програм, котрі призводять до погіршення добробуту населення. Наведено чинники зниження ефективності реалізації програм та досягнення очікуваних соціальних результатів. Узагальнено методологічні вимоги до фінансування соціальних програм, що дасть змогу забезпечити повне та своєчасне їх виконання. При цьому обґрунтовано необхідність удосконалення паспортів таких програм шляхом запровадження методики оцінки рівня виконання кожного завдання. Зроблено висновок, що раціональне прийняття бюджетних рішень щодо розподілу й використання фінансових ресурсів на соціальні програми забезпечить підвищення їхньої ефективності.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/12401
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття_Шулюк 2015.pdf162.57 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.