Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/1072
Назва: Математичні моделі нечітких процесів в системах Моно-Ієрусалимського та методи їх ідентифікації
Інші назви: Mathematical models of fuzzy processes in Monod-Iyerusalimskii systems and methods of their identification
Автори: Піговський, Юрій Романович
Pigovskiy, Yuriy Romanovych
Ключові слова: математичні моделі
Mathematical models
Дата публікації: 2008
Бібліографічний опис: Піговський, Юрій Романович. Математичні моделі нечітких процесів в системах Моно-Ієрусалимського та методи їх ідентифікації [Текст] : дис... канд. техн. наук: 01.05.02 / Ю.Р.Піговський ; ТНЕУ. - Тернопіль., 2008. - 187 с.
Короткий огляд (реферат): АНОТАЦІЯ Піговський Ю.Р. Математичні моделі нечітких процесів в системах Моно-Ієрусалимського та методи їх ідентифікації. - Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 01.05.02 — матема¬тичне моделювання та обчислювальні методи. — Національний університет "Львів¬ська політехніка", Львів, 2008. Робота присвячена розробці адаптивної математичної моделі, що дозволяє вра¬ховувати невизначеність перебігу процесів ферментації в хіміко-технологічних сис¬темах Моно-Ієрусалимського з періодичним режимом. В дисертації розроблено методи параметричної ідентифікації сімейства автоно¬мних та термокерованих моделей систем Моно-Ієрусалимського, які забезпечують збіжність процедури ідентифікації у випадку неспостережуваності динаміки конце¬нтрації мікроорганізмів. З їх допомогою розроблено підхід до синтезу структури моделей систем з керованим зворотнім зв'язком при неповноті вхідної інформації. Вдосконалено метод агрегату термокерованих точкових моделей для уточнення адаптивних нечітких оцінок, що описують невизначеність динаміки процесів. Вони дозволяють прогнозувати динаміку змінних стану системи під дією довільних тем¬пературних управлінь і адаптивно уточнюються в міру нагромадження експеримен¬тальних даних. Розроблено метод синтезу управління процесом з мінімальними ін¬тенсивностями побічних продуктів на основі агрегату точкових моделей та генетич¬ного алгоритму, який на відміну від існуючих, враховує невизначеності оцінок як основного, так і побічних продуктів, дозволяє виявляти напрямки покращення тех¬нологічних процесів, забезпечуючи зменшення шкідливих домішок броварного бро¬діння: немонотонного побічного продукту (діацетилу) на 4.9 % та монотонного по¬бічного продукту (етилацетату) на 11.0 %, при досягненні необхідного рівня основ¬ного продукту (етанолу) в 51.8 г/л. ABSTRACT Pigovsky Y.R. Mathematical models of fuzzy processes in Monod-Iyerusalimskii systems and methods of their identification. - Manuscript. Thesis for a Ph.D (candidate of science) degree by specialty 01.05.02 — mathematical modeling and computing meth¬ods. — Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2008. Dissertation is devoted to development of an adaptive mathematical model, which can be used for modeling fermentation processes dynamics in Monod-Iyerusalimskii sys¬tems under uncertainty. In the present study methods for parametric identification of autonomous and ther-mal-controlled family Monod-Iyerusalimskii systems are developed. They are applicable for system identification in case of unobservability in dynamics of microorganism concen¬tration. Using these methods an approach for structure synthesis of loopback-controlled system's model under incompleteness of input data is developed. An aggregate method of point-models is improved in order to refine adaptive fuzzy estimates, which takes into ac¬count uncertainty in process dynamics. They are applicable to predict process's state vari¬ables under every thermal regime and are adaptively refined according to cumulated ex¬perimental observations. A method synthesizing control of a process with minimal detri¬mental subproducts intensities is developed based on the point-models aggregate and a ge¬netic algorithm, which in contrast to existing, takes into consideration uncertainty in esti¬mates of main product as well as subproducts. It gives possibility to detect directions of further improvement in technical processes, and provides minimization of detrimental subproducts in brewing fermentations: nonmonotonous subproduct (diacetyl) to 4.9 % and monotonous subproduct (ethyl-acetate) to 11.0 % achieving necessary level of main prod¬uct (ethanol) of 51.8 g/L.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/1072
Розташовується у зібраннях:Дисертації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dys_піговський.PDF4.93 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.