Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/8083
Назва: Органи конституційної юрисдикції в механізмі захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні і Польщі.
Автори: Росоляк, Оксана Богданівна
Цимбалістий, Тарас Олегович
Ключові слова: конституційний суд, конституційна юрисдикція, права і свободи людини, конституційна скарга.
Дата публікації: 2016
Видавництво: Збірник наукових праць Юридичного факультету ТНЕУ «Актуальні проблеми правознавства»
Бібліографічний опис: Збірник наукових праць Юридичного факультету ТНЕУ «Актуальні проблеми правознавства» Випуск 1 – 2016. – С. 73-78.
Короткий огляд (реферат): В статті досліджуються загальні моделі захисту прав і свобод людини і громадянина, аналізуються форми реалізації Конституційним Судом України функції захисту прав і свобод людини і громадянина, польський досвід відповідного правового регулювання, зокрема в частині конституційно-правового регулювання конституційної скарги, визначаються напрямки удосконалення чинного законодавства з досліджуваних питань.
Опис: В статті досліджуються загальні моделі захисту прав і свобод людини і громадянина, аналізуються форми реалізації Конституційним Судом України функції захисту прав і свобод людини і громадянина, польський досвід відповідного правового регулювання, зокрема в частині конституційно-правового регулювання конституційної скарги, визначаються напрямки удосконалення чинного законодавства з досліджуваних питань. В дослідженні визначено, що органи конституційної юрисдикції за-ймають досить важливе місце в механізмі захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина в Україні і Польщі. Більшість розглядуваних ними справ і прийнятих рішень так чи інакше стосуються забезпечення прав людини. Крім цього, є всі підстави стверджувати, що вже сам факт існування такого органу конституційного контролю значною мірою дисциплінує органи державної влади, змушує їх діяти відповідно до законодавства України, спрямовуючи свою діяльність на забезпечення та захист прав і свобод людини і громадянина. В статті формулюється висновок, що польський варіант захисту прав і свобод людини і громадянина органом конституційної юстиції є досить цікавим і заслуговує на увагу в Україні. Особливо це стосується регулювання інституту конституційної скарги. У зв‘язку з цим було б доцільно скористатися цим досвідом і надати громадянам право звертатися до Конституційного Суду України, але після використання всіх інших правових засобів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/8083
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Зах.прав в У. і РП.15 (1).pdf261.13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.