Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/37656
Назва: Поширення макропруденційного регулювання та орієнтири макропруденційної політики НБУ.
Автори: Козюк, Віктор Валерійович
Ключові слова: Виділення макропруденційного регулювання в окремий клас політики загострило питання про її адекватний інструментарій, організаційний дизайн та координацію з іншими політиками, адресованими фінансовій стабільності чи більш широким макроекономічним процесам. Це ставить питання про орієнтири макропруденційного регулювання НБУ і робить актуальним виявлення панівних рис активності центробанків у цій сфері.
Ключові слова: макропруденційна політика, системна вразливість, проциклічність фінансової системи, потоки капіталу, сировинні економіки, леверидж, буфери капіталу.
Дата публікації: 2018
Видавництво: Журнал Європейської економіки. – 2018. – Том 17 (№ 2). – С. 185-207.
Бібліографічний опис: Козюк В. Поширення макропруденційного регулювання та орієнтири макропруденційної політики НБУ / Віктор Козюк // Журнал Європейської економіки. – 2018. – Том 17 (№ 2). – С. 185-207.
Серія/номер: Ринок банківсько-фінансових послуг;
Короткий огляд (реферат): Зазначено, що посткризове поширення макропруденційного регулювання потребує узагальнень й ідентифікації способів адаптації для потреб України. Обґрунтовано, що сформований консенсус щодо таксономії макропруденційних інструментів та їхнього функціоналу наразі кореспондує з емпіричними результатами досліджень, які засвідчують потенційну ефективність таких інструментів у гальмуванні експансії кредиту і цін активів. Наголошено, що макропруденційна політика може виявитись вразливою до можливостей запозичення за кордоном та перетікання позикової активності у нерегульовані сегменти фінансової системи. Вказано, що сировинні економіки формують окремий профіль країн, в яких макропруденційна політика призначена знизити вразливість до коливання сировинних цін. Акцентовано, що макропруденційні інструменти можуть допомогти послабити надмірну експансію кредиту в неекспортних секторах і обмежити його секторну концентрацію, таким чином відкриваючи нові можливості для структурної політики. Доведено, що орієнтири макропруденційної політики НБУ мають визначатись специфікою реалізації макропруденційної політики в умовах обумовленості потоків капіталу сировинними цінами та враховувати інституціональні викривлення олігархічного банкінгу.
Опис: Майже десятилітній період після початку глобальної фінансової кризи показав зміни у підходах до реалізації політики фінансової стабільності. Дедалі більш очевидним є теоретичний консенсус з приводу того, що монетарна політика, реагуючи на фінансові дисбаланси й у такий спосіб загрожуючи посиленню макроекономічної волатильності, потребує доповнення з боку спеціалізованих інструментів, адресованих системним ризикам і проциклічності фінансової системи. Макропруденційне регулювання отримало широке визнання та на сучасному етапі активно запроваджується багатьма центробанками. На тлі формування усталеного погляду на набір макропруденційних інструментів, їх функціональне призначення і способи застосування емпіричні дослідження вказують на ряд неоднозначних аспектів: рівень фінансового розвитку та периметр регулювання мають значення; інструменти, адресовані позичальникам, часто працюють краще там, де спостерігаються значні транскордонні переливи капіталу. В малих відкритих економіках макропруденційні інструменти також виконують важливу роль щодо нівелювання конфлікту між ціновою, курсовою і фінансовою стабільністю. Сировинні економіки є яскравим прикладом того, як макропруденційне регулювання уможливлює зниження системної вразливості фінансової системи до коливань цін на ресурси. Також такі інструменти дають змогу обмежувати негативні прояви ефекту Баласи – Самуельсона та підвищення левериджу в неекспортних секторах, таким чином послаблюючи концентрацію кредиту в потенційно вразливих зонах. Зростання сировинної залежності України накладається на інституціональні спотворення й олігархічний банкінг, таким чином відкриваючи шлях до додаткового навантаження на макропруденційне регулювання. Концентрація ризиків у рамках непрозорих бізнес-груп, чутливість їх експансії до сировинних цін, ув’язка між реверсами в потоках капіталу і сировинними цінами визначають специфічний профіль макрофінансової вразливості вітчизняної економіки. Орієнтири макропруденційної політики НБУ мають передбачати як типові прояви проциклічності та чутливість фінансової стабільності до обмінного курсу, так і структурні спотворення у фінансовому секторі, які переплітаються з чутливістю потоків капіталу до коливання сировинних цін.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/37656
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Козюк В. ЖЄЕ_2018 Том 17.№2(65) 1328-2577-1-SM.pdf312.26 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.