Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/37635
Назва: Позиції резервних валют: теоретичний вимір та посткризові зрушення
Автори: Козюк, Віктор Валерійович
Ключові слова: Розвиток уявлень про етимологію глобальної фінансової кризи практично повністю повторює традиційну схему, основою якої є початковий наголос на провалах фінансових ринків з подальшим визнанням вагомості макроекономічних детермінант. У світлі актуальних подій глобальні монетарні відносини поступово проявляють себе як найполярніші позиції з реформування глобальної економіки та її інституціонального каркасу. Позиції щодо монетарних аспектів кризи сформувалися не одразу, оскільки більшість перших посткризових досліджень була сконцентрована на проблемі фінансових інновацій, переоцінці ризиків та неадекватній поведінці у фінансовому секторі, пов’язаній з ірраціонально тривалим функціонуванням “економіки бульбашки”. Певним гносеологічним виправданням цього парадоксу слугує те, що характер кризи не відповідав очікуванням. Криза на ринку активів та подальший колапс приватної (доларової) ліквідності в глобальних масштабах йшли врозріз із сценаріями кризи, ядром якої мало бути коригування глобальних фінансових дисбалансів на основі різкої втрати довіри до долара як ключової валюти з подальшим хаотичним пошуком нової моделі резервних активів.
Резервні валюти; глобальна фінансова нестабільність; альтернативи долару; формальна модель аналізу позиції резервної валюти.
Дата публікації: 2012
Видавництво: Економіка України. – 2012. – № 7. – С. 55-69.
Бібліографічний опис: Козюк, В. В. Позиції резервних валют: теоретичний вимір та посткризові зрушення [Текст] / В. В. Козюк // Економіка України. – 2012. – № 7. – С. 55-69.
Короткий огляд (реферат): На основі дослідження ризиків зміни структури резервних активів доведено необхідність розширення спектра аналізу глобальних монетарних процесів. Розроблено формальну модель вивчення позицій резервних валют, яка демонструє, що протягом глобальної фінансової кризи їхні позиції змістились у більш ризикову зону, що актуалізує дискусію про альтернативи традиційній конкуренції між уже існуючими резервними валютами.
Опис: Характер глобальних монетарних процесів дедалі більше зумовлюється зовнішніми ефектами політики щодо глобальних резервних активів; посилюється конфлікт між негативними екстерналіями політики країн – емітентів резервних валют і ризиками для фінансової стабільності внаслідок раптового та масштабного “виходу з них”. Тривале зростання зовнішніх активів центробанків, зумовленість мотивів управління валютними резервами їх обсягом та неоднорідність їх концентрації в розрізі країн тільки посилюють конфлікт між даними видами зовнішніх ефектів. Чим більшими є обсяги валютних резервів, тим виразнішою є тенденція до їх диверсифікації та пошуку альтернативних способів управління. Перевага ліквідності традиційних резервів властива країнам з незначними обсягами володіння ними. Це змінює структуру аналізу позицій ключових валют. Модель формального аналізу позицій резервних валют передбачає поєднання факторів, які підтримують резервну валюту (її природні переваги та розмір втрат у разі “виходу з неї”), з поведінкою центробанку, який може експлуатувати вигоди від резервного статусу своєї валюти. Після глобальної фінансової кризи практично всі резервні валюти змінили свої позиції, особливо це видно на прикладі долара та євро. Їх асиметричне переміщення у більш ризиковані зони свідчить про посилення тенденції до виникнення альтернатив традиційній конкуренції резервних валют. Формування глобально значущих валютних союзів із зниженням попиту на резервні активи визнано кращим варіантом, ніж пошук моделі централізованої мультивалютної системи монетарних відносин, яка апріорі є об’єктом перерозподільчого конфлікту між США, утримувачами найбільших валютних резервів та рештою країн.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/37635
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Позиції резервних валют.pdf100.54 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.