Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/34037
Назва: Роль банківської системи в інноваційному розвитку економіки
Інші назви: The role of the banking system in the innovative development of economy
Автори: Дзюблюк, Олександр
Dziubliuk, Oleksandr
Ключові слова: інновації
банківська система
кредитування інновацій
інноваційний проект
державне гарантування
економічний розвиток
кредитний ризик
економічна політика
Дата публікації: 2019
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Дзюблюк, О. Роль банківської системи в інноваційному розвитку економіки [Текст] / Олександр Дзюблюк // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2019. – Вип. 1. – С. 81-101.
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано відновлення інноваційного потенціалу країни як одне із ключових завдань сучасної економічної політики держави, оскільки саме застосування інновацій є важливою умовою успішної підприємницької діяльності та отримання країною конкурентних переваг на світовому ринку. Зазначено, що предметом дослідження є роль банківської системи, кредитна активність якої може слугувати потужним джерелом фінансових ресурсів для забезпечення інноваційної діяльності як головного чинника стимулювання інвестицій та економічного зростання. Вказано, що мета роботи полягає в обґрунтуванні належних теоретико-методологічних підходів до розуміння ролі банківської системи у механізмі стимулювання інноваційного розвитку економіки. Проаналізовано критично сучасний стан інноваційної активності в Україні та систематизовано основні фактори, що мають стримуючий ефект на інноваційний розвиток економіки. Акцентовано увагу на недостатності фінансування інноваційної діяльності, неефективній структурі національної економіки, недостатній підтримці з боку держави. Відсутність належного рівня фінансування інноваційної діяльності підприємств визначено у якості одного із головних обмежень на шляху впровадження нововведень і підвищення інноваційного потенціалу. Наголошено, що обмеженість обсягів власних коштів і об’єктивні труднощі у залученні сторонніх фінансових ресурсів інвесторів зазвичай є головними причинами низького ступеня інноваційної активності підприємств в Україні. Аргументовано, що саме банківська система може виступати головним інституційним елементом інноваційної інфраструктури, що володіє належним організаційним, технологічним і фінансовим потенціалом, достатнім для акумулювання і перерозподілу тих інвестиційних ресурсів, які необхідні для активізації інноваційного процесу в масштабах національного господарства. Визначено переваги банків у порівнянні з іншими учасниками фінансового ринку, що зумовлює ключову роль банківської системи в інноваційному розвитку економіки. Сформульовано сукупність організаційно-інституційних та економічних заходів, реалізація яких на макро- і мікрорівні може сприяти активному залученню банківської системи до механізму стимулювання інноваційних процесів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/34037
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2019 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дзюблюк.pdf772.55 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.